Článek
Kompost
Existuje však způsob, se kterým to může být jednoduché. Nejdříve uložte organický materiál, poté kousek zeminy a pokropte vodou a poté už jen vyčkejte až se směs promění v humus. Tato směs vám poslouží na květinovou zahradu, můžete jí pohnojit zeleninu a další. Jakmile kompost založíte, zjistíte, že je to jednoduchý způsob, jak využít kuchyňské zbytky a další organické materiály jako hnojivo.
Co je možné kompostovat
Domácí kompostování vám umožní zužitkovat věci z lednice, které mají prošlou lhůtu trvanlivosti. Tím přispějete zároveň ke snížení plýtvání potravinami. V následujícím výčtu uvádíme věci, které je možné kompostovat:
Suché listy
Skořápky od vajíček
Zbytky ovoce
Zbytky zeleniny
Odřezky trávy a rostlin
Sláma
Piliny ze dřeva, které nebylo ošetřováno
Skartované dřevo
Do kompostu nepatří oleje/tuky, mléčné výrobky, zbytky masa. Tyto věci mohou mít za následek nepříjemný zápach a mohou v nich být obsaženy chemikálie nebo škodlivé nemoci.
Druhy kompostování
Než se pustíte do výroby kompostu, je dobré vědět, že si můžete zvolit z několika druhů. Existuje kompost studený, horký nebo vermikompost.
Studený kompost
Vytvořit studený kompost není nic složitého. Stačí organický materiál z odpadu (jako jsou slupky od banánu apod) nebo odpad ze zahrádky či dvora ukládat na hromadu nebo do koše. Tento materiál se přibližně do roka rozloží.
Horký kompost
Tato varianta vám vytvoří kompost za kratší časové období. V případě teplého počasí potrvá vytvoření kompostu 1 - 3 měsíce. K výrobě kompostu budete potřebovat 4 komponenty: vodu, vzduch, dusík, uhlík. Tyto komponenty jsou potravou pro mikroorganismy, které přispívají k rychlejšímu rozkladu.
Vermikompostér
K vytvoření tohoto kompostu budete potřebovat červi a to konkrétně červotoče. Červi přemění zbytky jídla na látky, které obsahuji hodně dusíku.