Článek
Jaký druh sýra je ideální pro uzení
Pro uzení je doporučeno používat polotvrdé nebo tvrdé druhy sýrů. Naopak vyhnout byste se měli měkkým sýrům, jelikož absorbují spoustu kouře.
Sýry, které jsou vhodné k uzení: gouda, čedar, mozzarella, brie, swiss, gruyere.
Doporučené sýry ke kouření: čedar, mozzarella, gouda, Monterey jack, gruyere, brie a swiss.
Pokud kouříte sýr poprvé, doporučujeme před uzením dražších sýrů vyzkoušet tvrdý a jemný sýr, jako je čedar.
Jaký způsobem můžeme sýr udit
Uzení sýra studeným kouřem
K uzení sýrů můžeme použít síťku určenou pro uzení sýrů nebo síťové rošty. V udírně udržujeme teplotu do 30 °C. Dobu uzení sýra volíme podle toho, jakou intenzitu kouřového aroma chceme docílit. Kouřové aroma je zřetelné již po hodině uzení. Za dvě hodiny se sýr zbarví do zlatavé barvy. Pro dosažení intenzivnějšího aroma necháme sýr udit déle (3 - 4 hodiny). Pokud chceme, aby aroma prostoupilo celým sýrem uděláme následující. Sýry necháme vychladnout, zabalíme do fólie a necháme ležet přes noc v lednici.
Uzení sýra teplým kouřem
Pro uzení sýrů teplým kouřem využijte sáček nebo střevo na uzený sýr. Příprava je jednoduchá - sýr nakrájejte na menší kousky (můžete zvolit i více druhů) a vložte je do sáčků pro uzení sýrů. Pokud nemáte k dispozici sáčky nebo umělá střívka, nezoufejte. Místo nich využijte záclonu nebo plátno. Udírnu předehřejeme na 60 °C. Sýry zavěsíme do udírny a necháme je tam udit po dobu zhruba 2 hodin. Za tu dobu se nám kousky sýrů spojí a sýr se zbarví do zlatova. Teplotu v udírně můžeme navýšit, podle toho, jaký má bod tavení. Když je sýr vyuzený, tak ho můžeme rovnou servírovat nebo ho uložit přes noc do lednice.