Článek
Jeho název je odvozen od tureckého slova ,,keif", v překladu ,,dobrý pocit". V lidovém léčitelství je označován jako nápoj dlouhověkosti. Je bohatý na vitaminy ze skupiny B, hořčík, vápník, vitamin K2, enzymy a probiotika. Kefír vznikne ze zakysaného mléka, tzv. kefírovými zrny. Mikroflóra zrn obsahuje kvasinky, které se podílí na kvašení laktózy. Kefírová zrna zapříčiní to, že se z mléka stane kefír.
Na jaké obtíže nám kefír pomůže?
-posiluje imunitu- slouží k detoxikaci těla- pomáhá při střevních zánětech- ničí plísně a kvasinky- pomáhá při alergiích a astmatech- podporuje trávení laktózy- zpevňuje kosti
Přínosy probiotického nápojeKefír, který obsahuje Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum je bohatý na různé bakterie, které prospívají naši mikroflóře.
Nádory
Bylo prokázáno, že fermentované výrobky pomáhají při boji s rakovinnými nádory. Pacientům s rakovinou prsu může pomoci rakovinu zastavit.
Posílení imunity
Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali kefír, jsou více odolní vůči infekci než lidé, kteří užívají antibiotika. Zvažte tedy, jestli nebudu lepší při nemoci pít kefír než užívat antibiotika.
Posiluje kosti
Pitím kefíru posilujete své kosti a můžete tím přecházet vzniku osteoporózy.
Potíže se střevy
Díky vysokému obsahu probiotik pomáhá kefír při zánětech střev.
Alergie
Probiotický nápoj kefír má blahodárné účinky na alergie a astma.
Nesnášenlivost laktózy
Kefír a kysané mléko mohou být prospěšné pro lidi, kteří mají nesnášenlivost laktózy. Fermentací dochází ke změně chemického složení mléčných výrobků a snižuje se podíl laktózy. Pokud máte intoleranci laktózy, tak je vhodnější zvolit kefír kokosový či kozí.