Článek
Velmi zdraví prospěšný je především olej. Olej se vyrábí z dužiny, která je uvnitř ořechu.
Výjimečné složení
Díky jedinečnému obsahu tuků lze zařadit kokosový olej mezi superpotraviny. Nejvyšší podíl zaujímají nasycené tuky (92 %), důležitou součástí jsou nasycené mastné kyseliny. Na rozdíl od mastných kyselin obsažených v jiných tucích se tyto zdraví prospěšné mastné kyseliny metabolizují jinak. Vstřebávají se do krve a nemohou se tak usazovat v tukových tkáních jako je tomu u rostlinných omega-6 olejů. Po vstřebání se rychle rozkládají a putují přímo do jater, kde nezatěžují metabolismus a přeměňují se na energii nebo ketony, metabolity, které procházejí do mozku. Stanou se tak místo glukózy zdrojem energie pro mozek nebo svaly. Pouze nepatřičné množství se ukládá v těle jako zásoba tuku.
Zdravotní účinky
Zažívací problémy
Díky svým protimikrobiálním účinkům a dobrému vlivu na střevní mikroflóru, je kokosový olej dobrým pomocníkem proti mikrobům, plísním a při regulaci stolice. Příznivě působí při překyselení žaludku. Má protibakteriální účinky.
Srdce
Navzdory informacím o škodlivosti nasycených tuků, musíme vzít v potaz, že jednotlivé nasycené tuky se liší. Nasycené tuky s krátkým a středně dlouhým řetězcem se v těle neusazují v podobě zásobního tuku, nenavyšují cholesterol, nepodporují nadváhu a kornatění tepen.
Mozek
Při užívání kokosové oleje došlo ke zlepšení paměti, učení a činnosti mozku. Pravidelným podáváním oleje můžete pozitivním směrem ovlivnit Alzheimerovu chorobu.
Diabetes
Kokosový olej má pozitivní účinky pro pacienty s cukrovkou 2. typu.
Hubnutí
Kokosový olej pomáhá při spalování zásobního tuku. Středně dlouhé mastné kyseliny se rychle vstřebávají do jater, neukládají se jako jiné nasycené tuky v těle, a přeměňují se na energii.