Hlavní obsah
Astrologie

Fascinující svět snů: Otevřete své okno do nevědomí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Létání je jedním z nejčastějších námětů snů

Sny nás od nepaměti uchvacují a nutí k zamyšlení. Jsou to bizarní a živé vize, které se nám odehrávají v mysli, když spíme. Mohou být krásné, děsivé, zmatené nebo zábavné. Ať už jsou jakékoli, vzbuzují v nás touhu pochopit jejich význam.

Článek

Co jsou to vlastně sny?

Spánek není jednotný proces, ale skládá se z několika fází, které se během noci cyklicky opakují. Sny se nám zdají především během fáze REM (z anglického Rapid Eye Movement - vyznačuje se rychlými pohyby očí), která se vyznačuje zvýšenou mozkovou aktivitou a živými sny. Non REM fáze spánku (tedy bez oněch rychlých pohybů očí) sice také zahrnuje snění, ale tyto sny bývají kratší a méně živé.

Během snění se aktivuje mnoho oblastí mozku, konkrétně:

- hipokampus: je odpovědný za paměť a učení. Sny nám tak můžou pomoct upevnit vzpomínky a zpracovat emoce.

Prefrontální mozková kůra: řídí plánování a rozhodování. Ve snech se tato oblast mozku projevovuje nelogickým chováním a dějem.

Amygdala: zpracovává emoce, strach a úzkost. To může vést k živým nočním můrám.

Význam snů a jejich výklad

Proč bychom se vlastně měli sny a jejich významem zabývat? Hned z několika důvodů. Sny nám pomáhají vyrovnat se s emocemi, které během dne prožíváme, ať už jsou to pocity štěstí, smutku, hněvu, strachu, nebo úzkosti. Mohou nám také nabídnout kreativní nápady a řešení problémů, které nás trápí v bdělém stavu. Pomáhají nám také ukládat a upevňovat vzpomínky. A jako bonus nám mohou zprostředkovat hlubší pochopení sebe sama, našich tužeb, strachů a skrytého potenciálu.

Výklad snů je individuální záležitost a neexistuje univerzální klíč. Důležité je zaměřit se na tyto oblasti:

1) Emoce: Jaké emoce ve snu prožíváte? Strach, radost, smutek, hněv? Emoce nám napovídají o tématech, která jsou pro nás důležitá.

2) Symboly : Sny jsou plné symbolů, které můžou mít pro každého člověka jiný význam. Je důležité si zapamatovat co nejvíce detailů a zamyslet se nad tím, co pro vás jednotlivé symboly znamenají.

Kontext: Důležitý je i kontext snu, tzn. co se děje v našem životě, jaké problémy řešíme a s jakými emocemi se potýkáme.

Jak začít vykládat sny

Výkladem snů se zabývá i psychologie, například Freud věřil, že sny jsou skrytým vyjádřením našich tužeb a konfliktů, které jsou v bdělém stavu potlačeny. Podle Freuda je analýza symbolů a děje snu klíčem k pochopení jeho hlubšího významu.

A jak tedy s výkladem snů začít? Začněte si vést snový deník. Zapisujte si všechny sny hned po probuzení, dokud jsou ještě živé. Zaznamenejte co nejvíce detailů, včetně prožívaných emocí a symbolů. Zasaďte si sen do kontextu toho, co jste předešlý den prožili. Vybavte si, s jakými problémy jste se potýkali a na co jste mysleli před spaním.

Věnujte velkou pozornost opakujícím se snům nebo častým symbolům. Ty mají mimořádnou důležitost.

S výkladem symbolů mohou pomoct snáře. Nejlepší je vytvořit si vlastní snář, do kterého si zapíšete symboly a jejich významy pro vás. Existují ale samozřejmě i online snáře, které vám pomůžou v začátcích a mohou vás nasměrovat k tomu, abyste objevili vlastní význam symbolů skrytých ve snech.

Tipy pro výklad snů:

Začněte s jednoduchými detaily: Pokud vám zpočátku dělá potíže zapisovat si celé sny, začněte s jednoduchými detaily, jako jsou barvy, emoce nebo symboly, které si pamatujete. Nespěchejte, dejte si na čas a v klidu si vzpomeňte na všechny detaily snu. Zapojte i své podvědomí. Prostě pište, co vás napadne. Nenuťte se do psaní celých vět. Hlavně zpočátku je důležité zachytit myšlenky a pocity ze snu co nejpřesněji.

Neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, jak interpretovat sny. Důležité je, abyste se s vvaším postupem cítili spokojeně a  abyste z nich získali užitek.

Zdroje:

Popular science: Jak mozek vytváří sny

https://www.popsci.com/story/science/how-brain-dreams/

Dream dictionary: Online snář

https://www.dreamdictionary.org/

Sleep foundation: Jak vykládat sny

https://www.sleepfoundation.org/dreams/dream-interpretation

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz