Hlavní obsah
Lidé a společnost

Radka Třeštíková o přijímaných normách chování: Oslavujeme ožralý hokejisty. Je to správně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0

Nedělní vítězství českého hokejového týmu nad týmem švýcarským pobláznil téměř celou republiku. V pondělí 27.5. na Staroměstském náměstí v Praze probíhaly velkolepé oslavy.

Článek

Během nich hráči křepčili na pódiu, popíjeli pivo a šampaňské, podepisovali se fanouškům a vychutnávali si tu přízeň, kterou jim oni dávali. Konec konců, je to dlouhých 14 let, co se na hrudích našich hokejistů zablýskly zlaté medaile, a tak je samozřejmě, že lidé to oslavují ve velkém. Ne všechny to ale tak uchvátilo. Mezi nimi je například spisovatelka a občasná provokatérka Radka Třeštíková. Zatímco Staromák praskal ve švech, Radka seděla u mobilu a psala.

„Přijde mi teda úsměvné, že občané národa, co mají ve všech diskusích obvykle plnou hubu morálky, společensky vhodného chování, vyjadřování a odívání, se klaní klukům, co si ožralí lejou na pódiu pivo na hlavu,“ vyjádřila svůj názor Radka ve svém instagramovém příběhu. Zřejmě jí neušla fotka kapitána Červenky, který je zachycen na snímku, jako by měl pivní korunu. Ve videu to ale vypadá ještě lépe, protože je z něj cítit ta obrovská radost z úspěchu.

Ne všichni však s Radkou souhlasí a zřejmě to za svůj názor, jak se patří schytala. Proto v dalším příběhu svou myšlenku dokončila. „Nejde o hokej. Nejde ani o to, jestli něco je nebo není dřina. Každý, kdo se dostane na vrchol, musí dřít, někdo na ledě, někdo ve škole, někdo v práci. Umíte si představit, že by naše společnost tolerovala nebo dokonce adorovala podobné chování třeba u holek, co vyhrály tenisovou čtyřhru ve Wimbledonu? Že by přijely za svými fanoušky úplně na šrot, lily si z poháru víno na hlavu, vyřvávaly na pódiu, že jsou první, no a cooo, a pak si tam nechaly přivést svoje děti, aby ukázaly, že nejsou jen sportovkyně, ale taky mámy a že rodina je na prvním místě?“ přemýšlí spisovatelka.

Zdůraznila, že jí v žádném případě nejde o alkohol, jehož je i ona nadšenou uživatelkou. Chtěla poukázat na to, jaké normy chování naše společnost bere za své a jaké odsuzuje. Zdá se jí, že na některé způsoby chování totiž používá dvojí metr. A mě se zdá, že Radka to zbytečně moc řeší. Naši hokejisté i jejich nadšení fanoušci prostě slavili obrovský úspěch, který se, ač si to nepřejeme, nemusí zase dlouho opakovat. Oslavy včera sice pokračovaly zřejmě do brzkých ranních hodin, protože po setkání na Staromáku se kluci odebrali na společnou večeři, ale abych použila Radčina slova: kromě sportovců jsou někteří z nich tátové od rodin a musí se vrátit ke svým povinnostem.

Takže neboj, Radko, lití piva na hlavy čekáme nejdříve příští rok, až vyhrajeme mistrovství světa 2025 ve Švédsku a Dánsku.

Zdroje:

Instagram

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz