Hlavní obsah
Cestování

Jak odletět bez zbytečných komplikací: Než vyrazíte na letiště

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hedvika Stoličková

Je plno věcí, které mohou ovlivnit náš let a jsou zcela mimo naši kontrolu. Ale spoustu toho máme sami ve svých rukách.

Článek

Chvíli jsem pracovala jako agentka odbavení na pražském letišti a mám trochu nalétáno, takže tak nějak tuším, jak na to. Je několik oblastí, na které je dobré se zaměřit, abychom předešli zbytečným nepříjemnostem a mohli si svoji cestu užít, nehledě na to, jestli nás vede na vysněnou dovolenou nebo za prací.

Kdy a kam letím?

Ať už si kupujete letenky sami, nebo v rámci zájezdů cestovních kanceláří, vždy si dobře – klidně dvakrát, možná radši třikrát – zkontrolujte, jaký je datum (a čas) odletu. A nejlépe si ho pak správně zapište do diáře nebo za uši.

Dva Američani, kteří se ke mně přišli odbavit 3. května na let do Milána byli celkem dost překvapení, když jsme po chvilce hledání společně zjistili, že opravdu letí do Milána, ale o 20 dní později. V horší situaci se ocitl pár cestovatelů, kteří zmatení přišli 31. května k mé přepážce, že nemohou najít „tu jejich frontu“. Aby taky jo, jejich let do Egypta odletěl už o den dřív.

S kým letím?

To, jakou leteckou společností je operován váš let, ovlivňuje veškeré služby, které vám během letu poskytnou. Letecké společnosti mají svá vlastní pravidla snad na všechno, co nějakým způsobem neupravují a přesně nedefinují mezinárodní dohody a nařízení. Znát svoji leteckou společnost vám tak usnadní správně si vybrat vhodné zavazadlo, zajistit si včas preferovaná sedadla v letadle, nebo si objednat občerstvení na palubu (případně si místo toho klidně doma usmažit řízky).

Stávalo se dennodenně, že si někdo z cestujících stěžoval, jak je možné, že zavazadlo, se kterým přišel do gatu neodpovídá požadovaným rozměrům, vždyť s ním přece létá vždycky a nikdy to nebyl problém! Ano, u některé letecké společnosti mohlo být naprosto v pořádku, u jiné ale nikoli.

Každý den přišel na moji přepážku někdo, kdo sice letěl do destinace uvedené na informační obrazovce nad mojí hlavou, ale už si nevšiml, že má na letence logo úplně jiné aerolinky. To samé se stávalo i v gatu. Do vybraných destinací může létat z jednoho letiště několik různých společností, někdy dokonce ve stejný čas. Byla by škoda, abyste svůj let zmeškali jen proto, že jste čekali u nesprávného odletového východu.

Kde se odbavím?

I způsob, jakým byste se měli odbavit, ovlivňují pravidla konkrétní letecké společnosti. Vždy se můžete odbavit na letištní přepážce, někdy za to ale zaplatíte poměrně vysoký poplatek. S dostatečným předstihem si ověřte, jaký způsob odbavení poskytuje vaše aerolinka v rámci vašeho zakoupeného tarifu zdarma, abyste v den odletu nebyli nemile překvapení.

Kromě odbavení na přepážce v odbavovací hale je možné u některých leteckých společností využít i samoobslužné kiosky. Na rozdíl od přepážek u nich nebývá fronta a vše zvládnete během pár minut sami. Kdyby ne, na informacích nebo k tomu vyškolení pracovníci vám poradí. Zavazadlo k odbavení pak jen odevzdáte na přepážce a můžete se vydat na bezpečnostní (nebo pasovou) kontrolu.

Především nízkonákladové společnosti vyžadují od cestujících odbavení online. Bývá zpravidla dostupné 24 až 2 hodiny před odletem, někdy i dříve v závislosti na dalších zakoupených službách. Po přihlášení pomocí rezervačního kódu na webových stránkách nebo v aplikaci si sami doplníte údaje z cestovního dokladu, vyberete doplňkové služby a odbavíte se, tedy sami si uděláte check-in. Pokud budete cestovat jen s příručním zavazadlem, můžete na letišti zamířit rovnou na bezpečnostní nebo pasovou kontrolu a už se ničím nezdržujete.

Letiště Václava Havla má na svých stránkách přehledně uvedené informace o různých možnostech odbavení.

Co nechat doma?

V minulosti postihla leteckou dopravu různá neštěstí, která měla za následek vznik bezpečnostních opatření, která jim do budoucna měla pomoci předcházet. Internet je plný vtipů o tom, jak jsou cestující při příchodu na letiště stresováni bezpečnostními kontrolami, kdežto při příletu už nikoho nezajímají. Ano, cílem letiště je zajistit vaši bezpečnost ve vzduchu, proto je na cestující na odletech upřena taková pozornost. Není to nesmyslná buzerace, ale snaha o zajištění (nejen) vašeho bezpečí. Sami můžete být bezpečnostní hrozbou, pokud si do zavazadla vezmete zakázané předměty.

Při odbavení online je cestujícím předložen přehled zakázaných předmětů a je potřeba odsouhlasit, že jste se s ním seznámili. Nedělám si žádné iluze, většina lidí pravděpodobně jen zaškrtne, co je potřeba, aby už honem bylo hotovo, a nic nečte a neprohlíží. Přitom vám může zkomplikovat odlet i obyčejná powerbanka.

Až se budete odbavovat, věnujte přehledu zakázaných předmětů pozornost. Najdete ho i na přepážkách na letišti, jejich pracovníci se vás na pár vybraných předmětů zeptají, ale nemají čas ho s vámi podrobně procházet celý. Nejen příruční zavazadla, ale i ta odbavená procházejí kontrolou. Když v nich pracovníci letiště objeví něco nepovoleného, budete muset všeho nechat a daný předmět ze zavazadla jít vyndat. A to může ohrozit váš včasný nástup na palubu letadla.

I ohledně zavazadel má pražské letiště vše uvedené na svých stránkách.

V neposlední řadě si s dostatečným předstihem ověřte, jaké jsou vstupní podmínky do vámi vybrané destinace, a zkontrolujte platnost vašich cestovních dokladů. Ani v rámci Schengenského prostoru nemůžete cestovat bez platného dokladu, ačkoli stačí občanský průkaz. Někde stačí doklad platný v době příletu, jinde musí být doklad platný ještě několik měsíců po návratu z cesty. Na letišti budou platnost dokladů kontrolovat, a když nebudou vyhovovat požadavkům státu, kam míříte, do letadla vás nepustí. A to by byla škoda.

PS: Lidé, kteří se na letištích starají o hladký průběh a bezpečnost vašeho letu, s největší pravděpodobností nejsou zaměstnanci jednotlivých aerolinek, ale pracují pro handlingové společnosti, které si aerolinky na odbavování letů najímají. Stejně jako vy i oni musí dodržovat plno pravidel a řídit se různými nařízeními. Navíc se zodpovídají svým nadřízeným, zástupcům aerolinek, úřadu pro letectví… Pokud vám nechtějí něco dovolit, nebo po vás vyžadují různé doplatky, dělají to proto, že musejí, ne že by vám chtěli znepříjemňovat den. Buďte na ně milí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám