Hlavní obsah
Cestování

Jak odletět bez zbytečných komplikací: Když přijedete na letiště

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hedvika Stoličková

Cestování letadlem může být stresující, pokud nevíte, co vás na letišti čeká. V druhé části průvodce se dozvíte, jak se orientovat mezi terminály a v jednotlivých částech letiště a na co si dát pozor.

Článek

Jaký terminál?

Pražské letiště má pro běžné cestující tři terminály. Terminál 3 je určený pro odbavování soukromých letů a je oddělený od zbývajících dvou. Budete ho míjet, pokud se na letiště vydáte trolejbusem. Na Terminálu 2 jsou odbavovány lety v rámci Schengenského prostoru, Terminál 1 slouží k odbavování letů do zemí mimo Schengenský prostor. Pozor, nezaměňte schengen a Evropskou unii. Irsko je členem unie, ale není v Schengenském prostoru, takže se tam létá z Terminálu 1. Naopak Švýcarsko a Norsko v unii nejsou, ale odletíte tam z Terminálu 2. Geopolitika vás nemusí příliš trápit, na stránkách prg.aero si jednoduše najdete svůj odlet i s informací, na který terminál se dostavit. Bližší informace o jednotlivých státech poskytuje samozřejmě i Ministerstvo zahraničních věcí.

Když si nebudete jistí, nebo přeci jen terminály zaměníte, není důvod panikařit. Oba terminály jsou propojené a z jednoho na druhý dojdete klidnou chůzí za pár minut. Nebudete zdaleka první ani poslední, kdo bude muset něco takového absolvovat.

Ve veřejné části letiště

Do veřejné části letiště může vstoupit kdokoli. Najdete v ní odletové a příletové haly, restaurace, kavárny, pobočky cestovních kanceláří, informační stánky, stanoviště letištní taxi služby nebo třeba toalety a vyhlídkové terasy. Znám lidi, co sem jezdí jen tak na výlet, dát si jídlo a pozorovat letadla.

Když si uděláte check-in online, aerolinka vám rovnou vystaví boarding pass (palubní vstupenku). Ta vás opravňuje ke vstupu do neveřejné části letiště a na palubu letadla. Většinou se zasílá jako pdf e-mailem – to je lepší si vytisknout. Nebo ji můžete mít v telefonu v elektronické podobě, nejlépe přímo v aplikaci dané společnosti. Různé printscreeny nejsou dobré, protože snižují kvalitu obrazu a některé letištní scannery je neumějí načíst. Cestujete-li jen s příručním zavazadlem, nemusíte se zdržovat čekáním u odbavovací přepážky a rovnou můžete své kroky směřovat ke kontrole a do gatu.

V případě, že ještě nemáte hotový check-in, potřebujete se odbavit, nebo cestujete se zavazadlem k odbavení, budete muset zamířit k odbavovací přepážce. Konkrétní číslo se dozvíte na informačních obrazovkách, na Terminálu 1 jsou číslované 1×x, na Terminálu 2 zase 2×x.

Pro odbavení na přepážce budete potřebovat cestovní doklad, po ruce mějte letenku, nebo alespoň rezervační kód (klidně stačí v telefonu), kdyby bylo potřeba něco dohledat. Někdy si budete moci vybrat sedadla, někdy je přiděluje systém automaticky. Záleží, jak to má konkrétní aerolinka nastavené. To samé se týká váhy a rozměrů zavazadel, poplatků za odbavení, tisk palubní vstupenky a podobně. Agent na přepážce vás na základě platných dokladů a rezervace v systému odbaví, vytiskne vám palubní vstupenky a odešle případně zavazadla k tomu určená do třídírny, odkud budou dál pokračovat do letadla.

V kolik hodin bude přepážka otevřena, závisí na pravidlech jednotlivých aerolinek. Nejčastěji to bývá dvě hodiny před odletem, zavírají se asi 40 minut do odletu. Například Ryanair ale otevírá už 3 hodiny do odletu a taková Volotea je zavírá 35 minut do odletu. Někdy musíte na jednu konkrétní přepážku, jindy je možné jít k jakékoli, která zrovna odbavuje vaši leteckou společnost. Pozorně čtěte informace na stránkách letiště a ty, co vám zašle aerolinka, a sledujte dění kolem sebe.

Na letišti v Praze fungují dvě handlingové společnosti, které si aerolinky najímají k odbavování svých letů. Ne každý vám tak bude moci poradit s tím vaším. Sledujte informační obrazovky, ať míříte na správná místa, pro dotazy využijte bílé informační stánky.

V neveřejné části letiště

Abyste se dostali do neveřejné části letiště, musíte nejprve s platnou palubní vstupenkou projít kontrolou.

Na Terminálu 1 vás čeká pasová kontrola. Počítač načte údaje z vašeho pasu a naskenuje vaši tvář, pak vás pustí dál. Zatím nemusíte řešit množství tekutin a elektroniku, jen překračujete státní hranici. Klidně si tedy můžete vzít „na druhou stranu“ láhev s pitím a elektronická zařízení nechat zavřená v zavazadle. Bezpečnostní kontrola vás bude čekat až u gatu.

Na Terminálu 2 procházíte nejprve jednotnou bezpečnostní kontrolou pro celý terminál. Tady tedy musíte ukázat tekutiny a elektroniku, které převážíte. Sundejte sluneční brýle, pokrývku hlavy a bundu nebo sako, vyndejte všechno z kapes. Když nebudete přesně vědět, co a jak, zůstaňte v klidu, stačí sledovat infografiky, cestující před vámi a vnímat, co vám říkají pracovníci kontroly.

Přes bezpečnostní kontrolu můžete pronést prázdnou láhev, kterou si později naplníte vodou z pítka, nebo z kohoutku na toaletách. Doporučuji vždy nějaké tekutiny s sebou na palubu mít a nespoléhat na to, že tam něco dostanete, nebo si koupíte. Ačkoli výjimečně, může nastat situace, že to nebude možné.

Po příchodu do neveřejné části terminálu na vás čeká plno lákadel v podobě duty free obchodů, kaváren a restaurací, najdete zde i dětské koutky, nebo relaxační zóny. Nezapomeňte si ale hlídat čas vašeho odletu. Na Terminálu 1 je potřeba počítat s větší časovou rezervou, protože budete procházet bezpečnostní kontrolou, což může být záležitost na 5 minut, ale také třeba půl hodiny.

Nástup do letadla

Do letadel se nastupuje přes tzv. gate neboli odletový východ. Na Terminálu 1 jsou označené písmeny A a B, na Terminálu 2 C a D. Informace o vašem gatu najdete na obrazovkách, nespoléhejte na to, co máte na palubní vstupence nebo v aplikaci, protože může dojít ke změnám. Na obrazovkách sledujte nejen destinaci ale i čas odletu a číslo letu. Stává se, že na jedno místo odlétají dvě různé společnosti ve stejnou dobu a doběhnout třeba z východu D6 do C18, kdybyste se spletli a čekali na nesprávném místě, není úplně sranda.

V gatu byste měli být ideálně asi 50 minut před plánovaným odletem. Nástup cestujících na palubu musí probíhat podle stanovených procedur. Ty určují v kolik hodin a jakým způsobem má být nástup zahájen, jak má probíhat, ale také kdy má být ukončen. Nástup bývá ukončen dříve, než je stanovený čas odletu, a na opozdilce se nečeká. Nespoléhejte na to, že vás jmenovitě bude vyvolávat rozhlas. Například Ryanair dbá na to, aby nástup na jeho lety byl striktně ukončen 15 minut do odletu. Zažila jsem lidi nadávat, vztekat se i brečet, protože přišli pozdě a už jsme je do letadla nemohli pustit.

Pro vstup do letadla budete opět potřebovat boarding pass a cestovní doklady. Před samotným nástupem, nebo během něj, se provádí také kontrola rozměrů příručních zavazadel. K tomu slouží tzv. rámy, nebo klece, do kterých se zavazadlo umístí a snadno se pozná, zda požadovaným rozměrům vyhovuje. Některé rámy mají i zabudovanou váhu. Při nákupu letenky souhlasíte s podmínkami letecké společnosti, pozorně si proto vše čtěte. Hádat se potom s lidmi, kteří budou váš let odbavovat, je zbytečné. Tak jako vy i oni musí dodržovat daná pravidla.

Jsou gaty odkud budete nastupovat do letadla po mostě, od jiných vás k letadlu odveze autobus. Na některých letištích můžete jít krátkou vzdálenost od terminálu k letadlu pěšky po letištní ploše.

Bezpečnější doprava, než letadlem je snad už jenom cesta výtahem. I samotní cestující na tom mají svůj podíl. Když budete ohrožovat sebe nebo ostatní, posádka letadla i pozemní personál vás může z letu vyloučit. Mezi nejběžnější důvody patří opilost a agresivní chování. Vylučovali jsme ale i proto, že si cestující na mostě při nástupu potáhl z elektronické cigarety. Může se to zdát jako drobnosti, ale ty se v mžiku mohou stát zásadní bezpečnostní hrozbou. Kvůli nekontrolovatelnému chování cestujícího, nebo vzplanutí baterie z e-cigarety by mohly nastat škody na majetku a zdraví cestujících nebo personálu, a je snad v zájmu všech tomu předcházet.

V letadle umístěte zavazadla na určená místa, pohodlně se posaďte a užijte si cestu, ať už vás vede kamkoli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám