Hlavní obsah
Lidé a společnost

Elon Musk: Génius, který mění svět dopravy a technologií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/elon-pi%C5%BEmo-mars-prostor-pr%C5%AFzkum-6083103/

Elon Musk je jednou z nejvýraznějších osobností současného světa technologií a podnikání. Tento jihoafrický rodák, který se stal americkým občanem, má za sebou neuvěřitelnou kariéru plnou inovací a průlomových projektů.

Článek

Elon Reeve Musk se narodil 28. června 1971 v Pretorii v Jihoafrické republice. Má jihoafrické, kanadské a americké občanství. Po absolvování střední školy v Jihoafrické republice začal studovat na Queen's University v Kanadě, ale po dvou letech přestoupil na University of Pennsylvania v USA. Tam získal bakalářský titul z ekonomie na Wharton School a bakalářský titul z fyziky na College of Arts and Sciences. Následně se krátce zapsal do doktorského programu na Stanford University v Kalifornii, který však po dvou dnech opustil, aby se věnoval podnikání.

Svou kariéru zahájil založením společnosti Zip2 Corporation v roce 1996, která vyvíjela software pro internetové noviny. V roce 1999 byla společnost prodána Compaqu za 307 milionů dolarů. Ve stejném roce spoluzaložil X.com, online platební službu, která se později přejmenovala na PayPal. Tuto společnost v roce 2002 koupil eBay za 1,5 miliardy dolarů.

V roce 2002 založil SpaceX, kde působí jako generální ředitel a hlavní inženýr. Cílem společnosti je snížit náklady na cestování do vesmíru a umožnit kolonizaci Marsu. SpaceX úspěšně vyvinula rakety Falcon 1, Falcon 9, Falcon Heavy a kosmickou loď Dragon. Od roku 2004 je také spoluzakladatelem, generálním ředitelem a produktovým architektem společnosti Tesla, Inc., která se stala jedním z předních výrobců elektromobilů a energetických řešení. Mezi produkty Tesly patří Model S, Model 3, Model X, Model Y a Cybertruck.

V roce 2006 spoluzaložil SolarCity, společnost zabývající se instalací solárních panelů, kterou v roce 2016 koupila Tesla. V roce 2015 spoluzaložil OpenAI, organizaci zaměřenou na vývoj umělé inteligence s bezpečnostním a etickým přístupem. O rok později spoluzaložil Neuralink, společnost vyvíjející implantovatelné rozhraní mozek-počítač, a také založil The Boring Company, která se zaměřuje na stavbu tunelů pro podzemní dopravu.

Elon Musk je rovněž autorem konceptu Hyperloop, vysokorychlostního dopravního systému, a iniciativy Starlink, satelitní sítě poskytující globální internetové připojení. Pod hlavičkou Tesla Energy nabízí produkty zahrnující solární panely a bateriová úložiště Powerwall a Powerpack.

Musk je často uváděn časopisem Forbes mezi nejmocnějšími a nejbohatšími lidmi světa a získal mnoho ocenění za inovace a podnikatelské úspěchy. Byl dvakrát ženatý s Justine Musk (2000-2008) a Talulah Riley (2010-2012, 2013-2016). Má deset dětí. Elon Musk je známý svou vizí a snahou transformovat dopravu na Zemi i ve vesmíru a je považován za jednoho z nejvýznamnějších a nejvlivnějších podnikatelů současnosti.

Anketa

Myslíte si, že Elon Musk dokáže splnit své vize o kolonizaci Marsu?
Ano, určitě
50 %
Pravděpodobně ano
0 %
Nejsem si jistý/á
0 %
Pravděpodobně ne
0 %
Ne, vůbec ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz