Hlavní obsah

Jazyková propast mezi generacemi: Cizí slova, kterým starší nerozumí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/teen-asie-d%C3%ADvka-mlad%C3%BD-lid%C3%A9-%C5%BEensk%C3%BD-1718115/

Jazyk se neustále vyvíjí a mladí lidé často používají nové výrazy a slang, kterým starší generace nemusí rozumět. Tyto výrazy často pocházejí z angličtiny a odrážejí moderní kulturu a technologie.

Článek

Crush

Slovo „crush“ označuje osobu, do které je někdo zamilovaný nebo která se mu velmi líbí. Tento výraz je často používán v kontextu tajné lásky nebo obdivu.

Příklad:

„Má nový crush, pořád o něm mluví.“

Flex

„Flex“ znamená chlubit se nebo předvádět něco, co člověk vlastní nebo dokázal. Často se používá v kontextu materiálního bohatství, úspěchu nebo fyzického vzhledu.

Příklad:

„Včera na Instagramu zase flexil svým novým autem.“

Ghosting

Termín „ghosting“ označuje situaci, kdy někdo náhle a bez vysvětlení přeruší veškerý kontakt s druhou osobou, nejčastěji v rámci romantických vztahů.

Příklad:

„Po třetím rande mě úplně ghostnul a už se nikdy neozval.“

Basic

Termín „basic“ se používá k popisu někoho nebo něčeho, co je příliš konvenční, obyčejné nebo mainstreamové. Často se používá negativně.

Příklad:

„Ta káva z Starbucks je tak basic.“

Slay

„Slay“ znamená excelovat nebo vynikat v něčem, často v kontextu módy nebo vzhledu. Tento termín se používá k pochvale něčího úsilí nebo výsledku.

Příklad:

„Ta její nová fotka na Instagramu, úplně slay.“

Sus

„Sus“ je zkratka pro „suspicious“ a používá se k popisu něčeho nebo někoho, kdo je podezřelý nebo nevěrohodný. Tento termín se stal populárním zejména díky hře Among Us.

Příklad:

„Jeho chování bylo fakt sus, myslím, že něco skrývá.“

Ship

„Ship“ je zkratka pro „relationship“ a používá se k označení podpory nebo přání, aby dvě osoby (skutečné nebo fiktivní) byly spolu ve vztahu.

Příklad:

„Ty dva úplně shipuju, byli by spolu skvělí.“

Mood

„Mood“ se používá k vyjádření, že něco přesně vystihuje něčí současné pocity nebo náladu. Může se jednat o obrázek, situaci nebo větu.

Závěr

Používání cizích slov a výrazů mladými lidmi může být pro starší generace matoucí.

Anketa

Znali jste význam některých výrazů?
Ano
0 %
Ne
100 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz