Hlavní obsah

Tajemství záhadných kruhů v obilí: Přírodní úkaz nebo mimozemský vzkaz?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/cere%C3%A1lie-obiln%C3%A9-pole-zral%C3%BD-6508088/

Kruhy v obilí, tyto fascinující a zároveň tajemné obrazce, které se objevují na polích po celém světě, vyvolávají v lidech rozporuplné pocity už desítky let.

Článek

Historie kruhů v obilí

První zmínky o kruzích v obilí pocházejí už z 17. století. Jeden z nejstarších záznamů, známý jako „Mowing Devil“, pochází z Anglie z roku 1678. Na této dřevorytině je zobrazen ďábel sekající obrazce do obilí. Ačkoli se tento příběh může zdát jako pověst, je důkazem, že fenomén kruhů v obilí není moderní záležitostí.

Moderní éra kruhů v obilí

Moderní vlna zájmu o kruhy v obilí začala v 70. letech 20. století, kdy se v Anglii začaly objevovat stále složitější obrazce. V roce 1991 se britští vtipálci Doug Bower a Dave Chorley přiznali, že mnoho kruhů vytvořili sami pomocí jednoduchých nástrojů, jako jsou prkna a lana. Jejich přiznání však neuspokojilo všechny. Někteří věří, že ne všechny kruhy mohou být dílem lidských rukou, a argumentují tím, že některé obrazce jsou příliš složité a objevují se přes noc na velkých plochách.

Teorie o původu kruhů v obilí

Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit, jak kruhy v obilí vznikají:

  1. Mimozemšťané: Tato teorie je nejpopulárnější mezi příznivci UFO. Podle ní jsou kruhy v obilí zprávami nebo znameními od mimozemských civilizací.
  2. Přírodní úkazy: Někteří vědci věří, že kruhy mohou být důsledkem přirozených jevů, jako jsou vzdušné víry nebo geomagnetické síly. Tato teorie je však stále předmětem diskusí a není všeobecně přijímána.
  3. Lidská činnost: Jak již bylo zmíněno, mnoho kruhů v obilí bylo prokázáno jako dílo lidí. Někteří umělci a skupiny nadšenců vytvářejí obrazce jako formu umění nebo pro zábavu.

Zajímavé případy

Jedním z nejzajímavějších případů je obrazec známý jako „The Julia Set“, který se objevil v roce 1996 poblíž Stonehenge. Tento obrazec, připomínající fraktální strukturu, se objevil během jednoho dne a fascinoval jak veřejnost, tak vědce svou složitostí.

Dalším zajímavým případem je obrazec z roku 2001 známý jako „The Milk Hill Galaxy“. Tento obrazec se skládal z 409 kruhů a byl jedním z největších a nejsložitějších kruhů v obilí, jaké kdy byly zaznamenány.

Kruhy v obilí dnes

I dnes se kruhy v obilí objevují po celém světě. Nejvíce jich však stále vzniká v Anglii, zejména v oblasti Wiltshire. Každý rok sem přijíždějí tisíce turistů a nadšenců, aby si tyto tajemné obrazce prohlédli na vlastní oči.

Závěr

Ať už jsou kruhy v obilí dílem lidí, přírody nebo snad mimozemských civilizací, jedno je jisté: stále dokážou fascinovat a inspirovat lidi po celém světě. Možná nikdy nezjistíme jejich pravý původ, ale právě tato záhada je dělá tak atraktivními. Ať už na ně věříte nebo ne, kruhy v obilí zůstávají jedním z nejzajímavějších a nejdiskutovanějších fenoménů naší doby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz