Hlavní obsah
Aktuální dění

Pohádka o tom, jak nás Poláci pěkně zazdili při otevření nové dálnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj obrázku: Pixabay.com/volně dostupné foto

Není to tak dávno, co se v Polsku otevřela nová část dálnice, která propojuje Českou republiku s Polskem. Ale nyní Češi pěkně ostrouhali a na slavnostní otevření se nedostali…

Článek

V pátek se v Polsku otevřela příhraniční část dálnice s označením S3, která vede z dolnoslezské Kamenné Hory do Lubawky na polsko-české hranici. Na této výstavbě se podílela jak Česká republika, tak Polsko, protože každý z nich si stavěl na svém území, avšak za velmi přísné koordinace a spolupráce. Celá trasa je dlouhá 15 kilometrů, má celkem 13 mostů a několik nájezdů. Cenově žádná láce, vyšlo to přibližně na pět miliard korun. Jenže, Češi na slavnostní otevření nebyli pozváni, protože naše část rychlostní komunikace se ještě nezačala stavět.

Poláci jsou znepokojení šnečím tempem Čechů

To, že nás na slavností otevření dálnice nepozvali, prý zapříčinil fakt, že jsou Poláci z našeho hlemýždího tempa velmi rozčarovaní. Celou trasu totiž chtějí otevřít již v první polovině příštího roku, takže jejich pracovní tempo je opravdu vražedné. Polská dálnice S3 by měla končit na hraniční louce a měla by navázat na českou D11. A Poláci se nám trochu smějí, protože naší rychlostí se to neotevře ani za 20 let. Alespoň to si o nás myslí. „My jsme připravení. Celou dálnici máme skoro hotovou. Naopak vy jste ještě v Královci, kde se obě dálniční tělesa spojí, pomalu ani nehrábli, což je trochu trapné. Navíc řidiči, kteří pojedou z Polska do Trutnova a dál do Čech, musejí kvůli uzavřené české příhraniční obci Bernartice přetrpět objížďku přes Žacléř,“ řekl podle všeho nahlas jeden z polských stavařů, který má na naše pracovní tempo svůj názor.

Poláci Čechy k příhraniční dálnici nezvali

Právě proto nám Poláci nyní naložili a na výstavbu české zástupce ani starosty příhraničních obcí nepozvali. O celém otevření úseku je navíc ani neinformovali, aby se nestalo, že by někdo dorazil bez jejich oficiálního pozvání. Navíc část polské dálnice stojí už na našem území, takže by zřejmě bylo velmi vhodné, abychom trochu zrychlili a Poláky dohnali. Jinak slízneme ostudu na plné čáře, a tentokrát to bude opravdu mezinárodní, protože se očekává, že tato dálnice bude velmi vytížená především kamiony a nákladní dopravu. A tak vlastně končí celá pohádka o tom, jak nás Poláci krásně ztrapnili a nikam nás nepozvali. A vlastně si za to můžeme my sami, protože naše neustále slogany musíme to opravit nalezneme na každém kousku dálnice, kde kousek dál sedí několik dělníků, kteří si užívají své svačiny a cigarety.

Zdroje článku: novinky.cz, Target, notesforpoland

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám