Hlavní obsah

Seriál Hospoda, šokující zajímavosti ze seriálu…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.csfd.cz/film/108844-hospoda/galerie/?page=3

Seriálová hospoda, druhý natočený „novácký“ sitcom

Chcete se dozvědět něco víc o kultovním seriálu Hospoda? Za zdmi oblíbené české hospody se odehrávalo mnoho zajímavého. Pojďte s námi nahlédnout do zákulisí natáčení a odhalit netušené souvislosti a zajímavosti, které vás překvapí.

Článek

S natočením oblíbeného seriálu přišel Kanaďan jménem Tim Addison, který do Prahy přicestoval v roce 1992. Všiml si, že v ČR žádná televize nemá vlastní sitkom, proto v roce 1994 vytvořil seriál Hospoda pro TV Novu, který je volně založen na americkém sitkomu Na zdraví. V závěrečných titulcích jeho jméno ale neuvidíme, protože se zákony o autorských právech teprve rodily.

V epizodě Výletník (1997) je zmíněná pouze jediná značka piva v celém seriálu, konkrétně se jedná o značka piva, a to Pilsner Urquell.

Petr Nárožný (hospodský Dušek), často při natáčení improvizoval na přání režiséra, mezi řadou „hluchých míst“ při čepování.

Jiří Menzel si za honoráře nechal zrekonstruovat koupelnu.

Pes babky Jiráskové (Věra Tichánková) se jmenoval Pajda i ve skutečnosti. Oproti své roli měl ale jednu odlišnost. Byla to totiž fenka, a kromě seriálu Hospoda zahrála i v několika dalších pořadech a filmech. Například v silvestrovském pořadu z roku 2003, kde hraje ve scéně s Karlem Gottem a Petrem Novotným, dále v pořadu Hodina zpěvu se Zdeňkem Svěrákem a Jaroslavem Uhlířem, či v jednom videoklipu a také v televizním filmu z roku 2003 Pátek čtrnáctého.

Během jednoho natáčení směli vypít herci maximálně tři piva.

Podle rozhovorů se samotnými herci z dobového tisku se točilo při natáčení pivo 5°, někdy 7° a ne tehdy příliš rozšířené nealkoholické pivo.

V seriálu zazní několik jmen okolních hospod, jsou zmiňovány např. hospoda U Brázdů a vinárna U Modráčků. Nikde však není zmíněno jméno seriálové hospody.

Jedná se o jediný seriál TV Nova, natočený pouze v jednom interiérovém ateliéru.

Ve všech 52 dílech se objevili pouze herci Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek a Jan Kanyza

Postavu pana domácího Jonáše (Václav Knop) měl původně hrát Miroslav Donutil, ale nedohodl se s produkcí se na výši svého honoráře.

Postava kuchaře Kachny v podání herce Josefa Dvořáka je parodií na postavu kuchaře Kuřátka v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka, taktéž v podání Josefa Dvořáka

Ve 48. díle s názvem „Den poté“ tvrdí Jaroslav Dušek (Petr Nárožný), že jeho otec říkal, že „pro pozdní příchod existuje jediná omluva, a to vlastní parte“. Ve skutečnosti je to vlastní zásada Petra Nárožného.

Postava Goliáše, kterého hrál Jiří Krytinář se jmenuje křestním jménem David.

Existuje také i epizoda 53, v té se pojednává o tom nejlepším z celého seriálu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám