Hlavní obsah
Jídlo a pití

Špagety: Jak velká je jedna porce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com, Peter Biela

Image by Peter Biela from Pixabay

Špagety jsou jednou z nejoblíbenějších druhů těstovin po celém světě. Jejich dlouhá a tenká forma přináší do našich talířů chuťovou rozmanitost a možnost kombinace s různými ingrediencemi.

Článek

Historie špaget sahá až do starověké Číny, kde byly vyráběny z rýžového mouky. Poté se dostaly do Itálie, kde získaly svou charakteristickou podobu a staly se populární po celé zemi. První písemná zmínka o špagetách v italských záznamech pochází z 12. století. Během dalších staletí se špagety staly neodmyslitelnou součástí italské kuchyně a postupně se rozšířily do celého světa.

Ale jak velká je vlastně jedna porce špaget? Standardní porce špaget se obvykle považuje za 100 gramů sušených špaget na osobu. Při vaření se tyto těstoviny zvětšují, takže konečný objem bude větší než sušená forma. V průměru se jedna porce sušených špaget rovná asi jedné šálku vařených špaget.

Pokud hledáte lehké a osvěžující letní jídlo se špagetami, máme pro vás skvělý recept na špagety s citronovou omáčkou a zeleninou.

Recept na špagety s citronovou omáčkou a zeleninou:

Suroviny:

  • 200 gramů špaget
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného citronového zestu
  • Čerstvá bazalka, nasekaná
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Různé zeleninové přílohy, např. cherry rajčátka, cuketa, paprika, hrášek

Postup:

  1. Připravte špagety podle instrukcí na obalu, dokud nejsou al dente. Opláchněte je studenou vodou a nechte okapat.
  2. V menším hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm česnek, dokud nezíská lehce zlatavou barvu.
  3. Přidejte citronovou šťávu a nastrouhaný zest z jednoho citronu. Promíchejte a nechte chvíli vařit na mírném ohni.
  4. Do omáčky přidejte nasekanou bazalku, sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte.
  5. Do citronové omáčky přidejte připravené špagety a promíchejte, aby byly špagety rovnoměrně pokryty omáčkou.
  6. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a opečte různé zeleninové přílohy, jako jsou cherry rajčátka, nakrájená cuketa, paprika nebo hrášek.
  7. Přidejte opečenou zeleninu k špagetám s citronovou omáčkou a jemně promíchejte.
  8. Podávejte okamžitě a ozdobte jídlo čerstvou bazalkou a citronovými plátky, pokud si přejete.

Tento recept vám poskytuje osvěžující a lehké letní jídlo, které kombinuje špagety s citronovou omáčkou a zeleninou. Můžete si samozřejmě přizpůsobit množství a druh zeleniny podle své chuti.

Špagety jsou univerzálním jídlem, které nabízí mnoho možností a variací. Ať už si je užíváte ve velké nebo malé porci, špagety vám vždy poskytnou lahodnou a nasycující zkušenost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám