Hlavní obsah
Rodina a děti

Lenost rodičů a televize jako hlavní kulisa při výchově dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Ksenia Chernaya

Na jedné facebookové skupině sdružující tisíce maminek se objevila otázka, jak často doma dětem pouští televizi. Dotazující maminka napsala, že se to snaží omezit na chvíli ráno a chvíli večer, zda to není moc. V komentářích se strhla doslova mela.

Článek

Ve stovkách komentářů maminky napříč republikou popisovaly své výchovné metody ve spojitosti s televizí.

Pojďme na to od začátku. Objevily se komentáře říkajíc, že televize v domácnosti vůbec není, neboť na ní nejsou peníze. Nehodlám soudit tuto situaci, ovšem vypovídá to o tom, že i bez televize to rozhodně jde.

Mnoho komentářů bylo poměrně střídmých a rozumných tak, jak popisovala dotazující se maminka. Chvilka ráno, chvilka večer, když maminka nutně potřebuje na WC, více při nemoci. Některé maminky velmi pěkně popisovaly, jak čas u televize pak kompenzují časem venku, společnou hrou či pohybovou aktivitou.

Ale nadpoloviční většina byla bohužel velmi znepokojující. Ukázalo se, že v mnoha domácnostech běží televize téměř nonstop, jako kulisa. Proč?

  • Aby se maminky nezbláznily.
  • Aby daly děti na chvíli pokoj.
  • Aby se dítě najedlo.
  • Protože prší.
  • Protože to bez televize nejde.
  • Aby byl klid.
  • Protože rodiče zajímá pořad.
  • Protože se dítě nudí.
  • Aby maminky měly čas na sebe, aby stihly uklidit/uvařit.

Nevím jak vám, ale mně to přijde smutné, absurdní a zoufalé. Televize není nástroj určený k výchově dětí. Mnoho odborníků hovoří o tom, jak moc negativně může sledování jakýchkoliv displejů poškodit dětský mozek, přičemž dítě do dvou až tří let by televizi nemělo vůbec znát.

Není tajemstvím, že to může vést k opožděnému rozvoji řeči, potížemi s pozorností, a obtížemi v učení.

Každé dítě si přirozeně rádo hraje, řádí, skotačí a prožívá. Tupé sezení u televize, v nejhorším případě se sladkostmi vede k hromadění nejen cukrů, ale i frustrace a agrese z nahromaděné energie. A co takové dítě udělá po vypnutí televize? Začne zuřit a potřebuje ventil, čímž může být například hození s hračkou, sourozenec a ve vyšších letech drzost a „problémové“ chování. Věřte, že stokrát lepší než civění do displeje je jízda na kole s větrem o závod.

A hlavně, každé dítě chce něco zažít a stojí o pozornost rodičů. A je nutno, aby někam směřovalo! U televize nesměřuje nikam, neučí se nové dovednosti, nedosahuje cílů, zbavuje se zvídavosti…jen sedí, čučí, nehýbe se a povětšinou je samo.

Dítě k dětství nepotřebuje samotné tupě zírat na pořad.

Milé maminky, vy sice máte klid a pohodu, ale cíleně „zabíjíte“ inteligenční, emoční i sociální potenciál vašich dětí, pokud využíváte televizi velmi často nebo na dlouhý časový úsek.

Každá maminka potřebuje vydechnout, potřebuje čas na sebe a je velmi náročné, když je jedinou pečující osobou, a proto, řekněte si o pomoc tatínkovi a rodině, pokud je komu. Využijte třeba jen jednou týdně dětskou skupinku, sousedské hlídání, cokoliv, ale neupínejte se na televizi.

Závěrem - jsem máma dvou dětí a celý svůj profesní život pracuji s dětmi, které se dostaly do škatulky „problémové“. Četla jsem tady na Médiu názor jedné autorky, bohužel je to delší doba a nemohu dohledat konkrétní článek, nicméně její názor zněl, že neexistují problémové děti, ale existují děti problémových rodičů. A já s tím souzním.

Vypněte prosím televize, seberte telefony a tablety a jděte ven, čtěte si knížky, skládejte puzzle, skákejte v loužích, stavěte komínky z kostech, nalepujte samolepky, vařte spolu, povídejte si, mazlete se, ale nebudujte u dětí problém tím, že podsouváte zobrazovací zařízení, je to větší průšvih než se může zdát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz