Hlavní obsah
Příroda a ekologie

SHEIN, TEMU, Trendyol a ten ohromný průšvih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Stijn Dijkstra

SHEIN, TEMU, Trendyol jsou projekty doslova vytvářející negativní klimatické změny a nelidské pracovní podmínky s jedním jediným úmyslem. Vydělat na lhostejných lidech peníze na úkor zdraví, přírody, zvířat a na úkor celé planety včetně nás všech.

Článek

Proč je jejich vzestup tak raketový a jsou oblíbenými platformami pro miliony obyvatel napříč celým světem i přesto, že mají tolik negativ? Odpověď je jednoduchá - peníze a ultrakonzumní způsob života.

Pojďme ale od začátku. SHEIN je internetový obchod, který se zaměřuje na výrobu, prodej a přeprodej ultra rychlé módy a dalších produktů. TEMU globalizuje světový trh a představuje zprostředkování obchodu mezi prodejcem a kupujícím v podobě online platformy. Trendyol funguje na stejném principu, jedná se o internetové tržiště původem z Turecka, které expandovalo do dalších zemí. Jeho velkým podílníkem je čínská korporace Alibaba.

Jak to funguje?

Všechny tyto platformy podporují tzv. ultra fast fashion a nabízí zboží za velmi nízké ceny, investují miliony do reklamy a marketingu napříč státy. Roční obrat mají v neuvěřitelných sumách a jelikož nabízí stále aktuální trendy doslova za pár korun, dohromady denně odbaví miliony balíčků.

Pokud hledáte na internetu nějaký produkt, do nedávna se vám pravděpodobně zobrazila jako první nabídka skrze SHEIN. TEMU ovšem převýšilo vynaložené náklady na propagaci a nyní jako první můžeme vidět zboží z tohoto webu. Stejně jako miliony dalších kupujících.

Ani Trendyol nezaostává. Ten pro změnu investoval do influencerů a známých osobností, kterým platí horentní sumy za propagaci. V České republice tomuto tržišti dělá reklamu desítky známých osobností, které se nechali uplatit na úkor všech kritických negativ (nebo o nich nevěděli), které Trendyol přináší. Za vším hledejte peníze.

BBC informovalo o tom, že „fast fashion je široce považována za nekvalitní oblečení. Vyrábí se rychle podle aktuálních trendů v oboru a prodává se za nejnižší ceny. Rychlá móda umožňuje spotřebitelům, kteří dbají na náklady, pravidelně aktualizovat a rozšiřovat své šatníky o módní styly, a přestože jsou peněžní náklady nízké, odborníci tvrdí, že zaměstnanci v textilních továrnách i životní prostředí na Zemi platí – tučnou – cenu.“

Známe značky jako ZARA, HM včetně mnoha dalších obvinila SHEIN z plagiátorství.

Vzpomínám si, jak mi má známá říkala, že si zkouší boty v klasické obuvi a pak si je objedná z onoho SHEIN, protože je tam mají za desetinu ceny…

Vím také o případu, kdy maminka na mateřské jednou měsíčně objednává obří balík pro celou vesnici plný kvant oblečení, přičemž v místním kulturním domě pak pořádají dýchánky a ukazují si, kdo jak pořídil. A toto je realita půlky Evropy.

Francie jako první ze zemí proti tomuto trendu zasáhla novým návrhem zákona. Emily Stochl, viceprezidentka pro advokacii a komunitní angažovanost v Remake, neziskové organizace zabývající se udržitelnou módou upozorňuje, že je to v podstatě dotováno tím, že tyto společnosti neplatí svým zaměstnancům adekvátně. Myšlenka levných produktů je uměle vytvořená na úkor lidské síly.

Zahraniční média (commons.earth) hovoří o tom, že „podobně jako Shein dodává Temu produkty přímo z Číny spotřebitelům v 50 zemích. Společnost Temu využívá čínskou nízkonákladovou výrobu a levnou pracovní sílu k udržení nízkých provozních nákladů a cen produktů. S těmito produkty jsou však spojeny sociální a environmentální důsledky.“

Greenpeace bije na poplach

Není to však jediný problém. Byznys těchto platforem je pro budoucnost planety i lidstva větší problém než by si kdykoliv pomyslel.

Začněme ale u jednotlivců. Pokud zde nakupujete, nutno si uvědomit, že není zcela jasné a dohledatelné jak výrobci, dodavatelé, překupníci a další chrání produkty před nebezpečnými chemikáliemi, jak je zboží skladováno a jak je s ním napříč světem zacházeno.

Osobně bych si dal velký pozor, co si oblékám a co mám v domácnosti. Pro astmatiky, ekzematiky a malé děti bych tyto platformy označil za zcela nevhodné.

Další potíž je elektřina, neboť je stále ve velké míře závislá na fosilních palivech. Dle Greenpeace datová centra TEMU jen v USA spotřebovala téměř dvě procenta elektřiny z celkové spotřeby světa za rok!

Doprava a odpad z obalů. Vzhledem k miliardám odbavených balíků po celém světe je zřejmé, že uhlíkové emise z letadel jsou díky těmto platformám doslova brutální, což vede ke globálnímu oteplování. Počty plastového odpadu jsou rovněž alarmující. Pokud máte pocit, že většina lidí světa třídí a recykluje plast, jste na omylu. Velké množství končí v oceánech.

Nejen, že fast fashion kontaminuje vodu, ale plýtvá celkově. Neboť zdroje uvádí, že „k výrobě jednoho kilogramu bavlny je totiž potřeba 7 000 až 30 000 litrů vody. Podle Water Footprint Network je 8 000 litrů vody potřeba k výrobě jednoho párů džínů a zhruba 2 500 litrů k výrobě jednoho trička.“

Poušť z textilu ATACAMA je globální hrozbou

Víte kde končí většina vyrobeného a vyhozeného textilu Američanů? V poušti v Chile.

A jak už bylo zmiňováno, obsahuje často mnoho chemikálií a ať chceme nebo ne, tak i plasty. Když prší, dostanou se tyto chemikálie do spodních vod. Když hoří, tak do ovzduší.

A právě tyto platformy a fast fashion jsou toho velkým viníkem. A pochopitelně my všichni. Pro vlastní ultrakonzumní způsob života, nenasytnost a lhostejnost objednáváme kvanta nekvalitních balíků a zdraví ohrožujících produktů, protože šetří naše peníze. Pro to, abychom to za nějaký čas vyhodili. Z jednoho balíčku se zaradujeme a hurá nakoupit další.

Výrobní podmínky, zaměstnanci, zdraví, chemikálie, ekologie a příroda jsou nám jedno.

Závěrem, při návštěvě příbuzných se maminka malého chlapečka chlubila, jak na TEMU koupila krásný koberec přes polovinu obýváku. Vydržel půl roku, neboť to byl vyloženě hadr. Celého půl roku si na něm hrál klučina, objevoval svět a strkal si drobečky do pusinky. Příčinu jeho astmatu se můžeme pouze domnívat.

Zdoje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz