Článek
Charismatická Eva Decroix není členkou vrcholné politiky nijak dlouho, prorazila do ní vlastně teprve před čtyřmi lety, kdy uspěla ve volbách do Poslanecké sněmovny. Zaujala na první pohled a to nejen svým vzhledem, ale pochopitelně hlavně příjmením. Eva Decroix se přitom narodila v Ostravě jako Eva Táborská. Příjmení má po svém manželovi, se kterým se seznámila v jedné z restaurací.
Spojila je láska k dobrému jídlu
Krátce po maturitě se totiž Evě podařilo dostat na Karlovu univerzitu, kde studovala český jazyk a francouzský jazyk pro středné školy, chtěla se stát učitelkou. K tomu, aby si finančně polepšila, byla brigádnicí v jedné z pražských restaurací, ve které se poprvé seznámila s Francouzem Rémim Decroixem. Jiskra mezi nimi přeskočila poměrně rychle a díky tomu se její život hodně změnil.
Přerušila totiž své studium na Karlově univerzity a místo toho se rozhodla společně s kuchařem odcestovat do Francie, konkrétně na severozápad do Bretaně. Tam se společně usadili a Eva začala znovu studovat, tentokrát si ale vybrala jiný obor, právo. O tři roky později se přesunuli do Lille, kde pokračovala v studiu a získala na Université Lille II zdejší magisterský titul, který ji později uznala i Univerzita Karlova.
Kuchař s obrovskými zkušenostmi
Rémi Decroix je kuchařem už bezmála čtyřicet let. Krátce po studiích začal vařit ve svém rodném městě Lille, které leží na severu Francie. Má ale zkušenosti také s vařením v sousedním Švýcarsku, Norsku nebo USA. Byl také kuchařem v restauraci, která obdržela michelinskou hvězdu. Do České republiky se před více než dvaceti lety dostal vlastně díky úplné náhodě. Viděl zajímavý inzerát na pracovní příležitost a rozhodl se na něj odpovědět.
„Zůstal jsem tady, protože se tu cítím dobře,“ prozradil před třemi lety v rozhovor pro Novinky. V restauracích, kde pracoval, mimo jiné vařil i pro Václava Havla či známé francouzské a české herce. I když je ale specialistou na přípravu francouzské kuchyně, nemá problém vařit ani tu českou. „Je to stejná kuchyně, jakou vařila moje babička. Určitě Čechy neučím lépe jíst,“ uvedl Decroix a přiznává, že si moc oblíbil tradiční svíčkovou omáčku.
Posted by Gastromapa Lukáše Hejlíka on Friday, February 5, 2021
Mají spolu luxusní restauraci
Eva s Rémim se měli do České republiky vrátit někdy po roce 2008, o několik let později společně otevřeli dnes již vyhlášené bistro Bistrot de Papa, která se nachází v malé obci Horní Dubenky, která leží mezi městy Jihlavou a Jindřichův Hradec. Ví se o něm, že ej zastáncem tradiční kuchařské práce. „Miluji staromilské vaření, všechno si dělám sám, ručně, postaru. Včetně uzení, teď mám třeba na menu uzenou kachnu či lososa,“ popsal v rozhovoru pro Deník.
V restauraci Bistrot de Papa se kromě francouzských receptů vaří z čerstvých sezónních surovin. „Máme stálé menu, ale pak také to, které se každý měsíc mění a které dělám podle toho, na co bych měl v daném období chuť já sám,“ prozradil šéfkuchař tři roky zpátky pro Novinky. Otevřenou mají trochu netradičně - jen od čtvrtka do neděle.