Hlavní obsah

S kým žije ministryně spravedlnosti Eva Decroix: Rémi vařil v michelinské restauraci, dnes má bistro

Foto: Nextfoto (koupená licence)

Eva Decroix je velmi sympatická žena.

Jsou tomu teprve dva měsíce, co se novou ministryní spravedlnosti stala pohledná Eva Decroix. Místo přebrala po Pavlovi Blažkovi, krátce poté, co praskla kauza s Bitcoiny. Znáte ale její osobní život?

Článek

Charismatická Eva Decroix není členkou vrcholné politiky nijak dlouho, prorazila do ní vlastně teprve před čtyřmi lety, kdy uspěla ve volbách do Poslanecké sněmovny. Zaujala na první pohled a to nejen svým vzhledem, ale pochopitelně hlavně příjmením. Eva Decroix se přitom narodila v Ostravě jako Eva Táborská. Příjmení má po svém manželovi, se kterým se seznámila v jedné z restaurací.

Spojila je láska k dobrému jídlu

Krátce po maturitě se totiž Evě podařilo dostat na Karlovu univerzitu, kde studovala český jazyk a francouzský jazyk pro středné školy, chtěla se stát učitelkou. K tomu, aby si finančně polepšila, byla brigádnicí v jedné z pražských restaurací, ve které se poprvé seznámila s Francouzem Rémim Decroixem. Jiskra mezi nimi přeskočila poměrně rychle a díky tomu se její život hodně změnil.

Přerušila totiž své studium na Karlově univerzity a místo toho se rozhodla společně s kuchařem odcestovat do Francie, konkrétně na severozápad do Bretaně. Tam se společně usadili a Eva začala znovu studovat, tentokrát si ale vybrala jiný obor, právo. O tři roky později se přesunuli do Lille, kde pokračovala v studiu a získala na Université Lille II zdejší magisterský titul, který ji později uznala i Univerzita Karlova.

Kuchař s obrovskými zkušenostmi

Rémi Decroix je kuchařem už bezmála čtyřicet let. Krátce po studiích začal vařit ve svém rodném městě Lille, které leží na severu Francie. Má ale zkušenosti také s vařením v sousedním Švýcarsku, Norsku nebo USA. Byl také kuchařem v restauraci, která obdržela michelinskou hvězdu. Do České republiky se před více než dvaceti lety dostal vlastně díky úplné náhodě. Viděl zajímavý inzerát na pracovní příležitost a rozhodl se na něj odpovědět.

„Zůstal jsem tady, protože se tu cítím dobře,“ prozradil před třemi lety v rozhovor pro Novinky. V restauracích, kde pracoval, mimo jiné vařil i pro Václava Havla či známé francouzské a české herce. I když je ale specialistou na přípravu francouzské kuchyně, nemá problém vařit ani tu českou. „Je to stejná kuchyně, jakou vařila moje babička. Určitě Čechy neučím lépe jíst,“ uvedl Decroix a přiznává, že si moc oblíbil tradiční svíčkovou omáčku.

Mají spolu luxusní restauraci

Eva s Rémim se měli do České republiky vrátit někdy po roce 2008, o několik let později společně otevřeli dnes již vyhlášené bistro Bistrot de Papa, která se nachází v malé obci Horní Dubenky, která leží mezi městy Jihlavou a Jindřichův Hradec. Ví se o něm, že ej zastáncem tradiční kuchařské práce. „Miluji staromilské vaření, všechno si dělám sám, ručně, postaru. Včetně uzení, teď mám třeba na menu uzenou kachnu či lososa,“ popsal v rozhovoru pro Deník.

V restauraci Bistrot de Papa se kromě francouzských receptů vaří z čerstvých sezónních surovin. „Máme stálé menu, ale pak také to, které se každý měsíc mění a které dělám podle toho, na co bych měl v daném období chuť já sám,“ prozradil šéfkuchař tři roky zpátky pro Novinky. Otevřenou mají trochu netradičně - jen od čtvrtka do neděle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz