Hlavní obsah
Finance

Státní podpora pro stavební spoření vyjde státní rozpočet příští rok draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

S vysokým schodkem státního rozpočtu hledá Ministerstvo financí, kde ušetřit. Státní podpora stavebního spoření se nabízí jako jedna z obětí. Případná změna však letos výdaje již neovlivní a příští rok je zvýší. Úspory tak lze čekat až od roku 2025.

Článek

Proč letos ani příští rok stát na změně státní podpory stavebního spoření neušetří? Protože nemůže podmínky měnit zpětně a výši vyplacené státní podpory ovlivňuje výše vkladů za předchozí rok. To však vládě nemusí bránit změnu provést. I budoucí úspory se počítají. Dopady na systém stavebního spoření lze čekat silné. Na výnosy ze státní podpory stavební spořitelny lákají klienty a některé budou muset hledat jiný obchodní model. S jakými nejbližšími dopady ale může počítat vláda ve státním rozpočtu? Zkusíme to odhadnout.

Dle statistik Ministerstva financí ČR bylo k 30.9.2022 ve fázi spoření 3 158 206 smluv. To samozřejmě není to samé, co počty osob. Někteří lidé mají více smluv. Vyplacená státní podpora v roce 2022 pak činila 4,308 mld. Kč. Proti schodku státního rozpočtu ve výši přes 300 mld. Kč jsou to drobné, ale i drobné se počítají. S jakou úsporou může vláda počítat v nejbližší době? Letos určitě s žádnou. Letošní připsaná podpora vychází z uspořených částek v loňském roce a státní rozpočet bude stát pravděpodobně cca 4,5 mld. Kč.

Dopady snížení podpory pro stavební spoření na státní rozpočet roku 2024 a 2025

Podíváme se tedy na dopady v příštím roce. Uvažuje se o zrušení státní podpory pro nové smlouvy od roku 2024, takže pozitivní efekty pro státní rozpočet přijdou nejdříve od roku 2025. Pro příští rok musí vláda naopak počítat s vyššími výdaji proti situaci, když by žádné změny nedělala. Důvod je prostý – lidé se předzásobí smlouvami a chuť využít poslední rok zajímavé státní podpory hraje také svoji roli. I pokud k tomu stavební spořitelny nepřipraví nějakou propagační kampaň, spolehlivě stačí náznaky o připravovaných změnách v médiích.

V letošním roce tak pravděpodobně přijde na stavební spoření více peněz než loni a státní podpora za tyto příspěvky zatíží státní rozpočet v roce 2024. Předpokládáme, že by to mohlo být v úrovni cca 5 mld. Kč. Od roku 2025 může vláda počítat s úsporami. Pomůže hlavně snížení státní podpory u existujících smluv. V roce 2025 však současná vláda končí. Pozitivním efektem v rozpočtu se tak spíše pochlubí příští vláda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám