Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je Rakušan Zorro, nebo odpadlík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vyloučené lokality

Mohl být dobrým ministrem, ale spáchal ten nejhorší hřích, ignoroval šiřitele dezinformací, a tak nyní bloudí krajinou. Politik, který koaličním partnerům krade voliče. Lovec hlasů. Odpadlík.

Článek

Ministr za STAN se nám courá s ochrankou po regionech a tváří se, že hrdinně nastavuje tvář dezinformátorům i jejich obětem. Kdyby ale už dva roky dělal svoji práci coby ministr vnitra, neměl by si na čem teď dělat pověst neohroženého hrdiny jako byl Zorro. Kdo může za to, že lidé ochotně věří dezinformacím? Kdo jiný by proti jejich šíření měl aktivně vystupovat a organizovat boj s jejich šiřiteli než on?

Je pěkné, že premiér má poradce pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi, ale bez jakýchkoliv pravomocí je mu pan Gregor k ničemu.

Kdo skutečně bojuje proti dezinformacím? Ochotníci na sociálních sítích, kteří suplují vládu. Ta nemá vlastního koordinátora, výkonné oddělení ba ani koncept. Přiznejme si, že v této oblasti jen jalově mluví, což je jádro pudla. Politik, který vypouští chuchvalce prázdných slov bez obsahu ztratí logicky důvěru občanů. Část z nich potom snadno podlehne nepravdivým, nebo zkresleným zprávám. A logicky se procento profesionálními dezinformátory zmatených liší podle vzdělání, podle sociálního zařazení, podle počtu a výše jejich exekucí.

Proč teď?

Co zrovna teď, v tomto čase přimělo Rakušana nastavovat svou tvář veřejnosti? Táhne mu pod stan z dozimetru, nebo jiné kauzy? Nebo tuší nějakou nepříjemnost, která na něj vypadne po došetření střelby na „fildě“? Kdo ví. Nejpravděpodobněji to není geniální, ani odvážné, ale prostě obyčejné PR. Nesvádějme to výhradně na lidi okolo Michala Repy, který postavil vítězné kampaně Zuzany Čaputové a Petra Pavla.

Pravda, dva roky do voleb je brzo na start předvolební kampaně. Možná, že starostové zopakovali pirátskou chybu z roku 2021 a namalovali si na sebe terč. Anebo odkoukali cizí know-how? Takový Andrej Babiš jede permanentní kampaň už od roku 2013. S ohledem na jeho politickou nekulturu, dá se od něj vůbec něco převzít?

A kdo vlastně říká, že se není co naučit od populisty Babiše? Dnes, jak se zdá, se poučil právě Rakušan, který po vzoru Babiše spustil kampaň mezi (s)prostým lidem. Kampaň, zahájenou čaulidovým filmečkem, ve kterém se profiluje jako vnitřní opozice vůči vládní koalici jakoby ani nebyl její částí a prvním místopředsedou vlády. Kampaň, kdy na každé štaci slíbí něco jiného. Tu vyšší platy policii a hasičům, jinde znárodnění ČEZU, před volbami se možná dočkáme i pověstného zimáku pro Sáblíkovou.

Vráží dva roky před volbami nůž do zad svým koaličním partnerům, nebo si Rakušan jen předpřipravuje premiérský post v další vládě, ve které by mohl Babišovi dělat Sobotku?

Nedá se ani vyloučit, že by v tomto případě konečně padla kosa na kámen. Ano, stanaři jsou v koaličních půtkách jaksepatří zocelení. O starostenské pevné spolehlivosti by mohli vyprávět všichni jejich koaliční partneři – zeptejte se v TOP 09, KDU-ČSL nebo u Pirátů, všichni budou mít na co vzpomínat. Přesto bych já osobně sázel na jistotu. Starého psa novým kouskům nenaučíš a štbácká minulost se nezapomíná!

Válečná sekera je vykopaná

A nikdo s tím ve vládní koalici už nic neudělá. Nepomůže poker face a fialová snaha se tím promlčet. Rakušan právě otevřel Pandořinu skříňku. Piráti časem dotlačí Bartoše k akci a nandají nám to všem – možná že znovu nastartují svůj vězeňský autobus? Lidovci už podléhají strachu z dvouprocentního krachu a s ODS na jedné lodi asi zůstane jako poslední setrvale submisivní TOP 09. Do voleb ale půjdou demokratické strany roztrpčené a rozhádané. Dotační populista si pohodlně dojde pro vítězství. Možná k němu nebude potřebovat ani komerčního fašistu. Tak to vám předem pěkně děkujeme, starostové.

Nemylme se – Rakušan není hloupý, jedná cíleně užitkově. Podívejme se do Strakovky bez růžových brýlí. STAN začal bojovat proti vlastní koaliční vládě. Lidovci si potichu připíjí vínem a Topka je pokorně zalezlá ve stínu koaliční macechy. Tou je zase ta stará „dobrá“ ODS. Pravda, dnes je to ODS-revival. Vždyť má Blažka který „umí“ spoustu lidí a má kamaráda do deště. Vládní strany mají jen motivační moto „Když ne my, tak Babiš“, které už přece jednou zabralo! Je otázka, kolika voličům to bude stačit, a kteří se budou porozhlížet po změně. A právě o ty Rakušan usiluje.

On neobjíždí jeden pohraniční zapadákov za druhým, aby se zajímal, co místní chátru tíží. Nechce k ní stavět mosty, nebo dokonce řešit její chudobu ani exekuce, na to přece měl už dva roky ve vládě.

On si jen buduje charizma chlapáka v mikině, který se nebojí vyslechnout urážky a nadávky v místech, kam se ostatní zajet bojí. Doufá, že takto vysaje nespokojené voliče svých dosavadních koaličních partnerů.

Nelegální to jistě není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz