Hlavní obsah

Život po třicítce: Cesta k nové vášni a seberealizaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

V životě nás čeká několik milníků, jedním z nich je život po třicítce.

Cítíte se na rozcestí? Třicítka na krku je jedním z prvních milníků, kdy naší mysl nutí přemýšlet o životě. Hledáme smysl života, nový cíl, nebo toužíme po velké změně. Pojďme se na to podívat.

Článek

Do plnoletosti nás každý rok těší a lačníme po tom být samostatní. Po dovršení osmnácti let se situace obrací. Hrozíme se dne, kdy přijde ta pověstná třicítka. Mnozí začnou přehodnocovat svůj dosavadní život a hledat nový směr. Dnešní článek věnuji všem, kteří se v tom vidí.

Proč je třicítka takový strašák?

Je to prostě věk, kdy se na vás ze všech stran valí tlak. Nejen od rodiny a vrstevníků, ale i v práci. Společnost očekává, že máte za sebou stabilní kariéru, plnohodnotný vztah či vlastní rodinu. Ale opak je pravdou, co s tím tedy udělat?

Přehodnocení životních cílů

Osobně jsem měla v životě zatím dva zásadní milníky. Nejdříve smrt člena rodiny, která mě velice zasáhla a poté právě třicítka.

V životě vás k přemýšlení přivedou buďto životní zkoušky, jako v mém případě úmrtí otce, nebo vás k tomu dožene váš zdravotní stav či věk.

Je jedno, co je tím impulzem - důležité je postavit se k tomu čelem. Co vás naplňuje? Co vás trápí? Jste šťastní? Jste tam, kde jste v tomto věku chtěli být? Otázek může být nespočet, důležitější jsou odpovědi.

Jak se najít

Nalezení sama sebe je velice dlouhý proces, někomu trvá celý život. Někdy máme pocit, že nejsme na správné cestě a ztratíme směr. Když jsem samu sebe hledala já, pomohlo mi pár rád, tak se s vámi o ně teď podělím:

  1. Reflexe: Zastavte se vyhodnoťte si, co vás doposud bavilo a naplňovalo. Podle toho hledejte nový směr nejen v práci, ale i v soukromí.
  2. Dejte si jasný cíl: Zkuste si představit, kde budete za pět a deset let. Je to tam, kde jste teď? Pokud ne, najděte si cíl nejen pro práci, ale i osobní život.
  3. Staro-nové koníčky: Vzpomněla jsem si na to, jak miluji kresbu a focení. Vzala starý foťák a začala objevovat místa přes hledáček fotoaparátu. A nová energie v žilách přišla rychle. Co vás v dětství bavilo?
  4. Změna profese: Došlo mi, že dalších 35 let nechci dělat to, co právě ve třiceti. Opustila jsem prostředí korporátu a šla do podnikání na volné noze. Kdo se podnikání bojí, stačí změnit profesi či firmu.
  5. Noví přátelé: Nejen s věkem, ale díky různým změnám se vám chtě nechtě změní sociální okruh. A to je dobře, protože nové vztahy přinesou i nové zážitky. Nebo vás nasměrují do nové životní či kariérní etapy.
  6. Vzdělávání: Možná jste si často říkali, že kdybyste mohli, chtěli byste dělat to či ono. Vrhněte se na to! Vzdělávejte se a zkuste jít s novou kůží na trh. Buď vám to vyjde, nebo zjistíte, že původní profese nebyla tak marná. A budete spokojení.

Diskutujte o změnách s blízkými

Nejlepším kritikem je někdo z blízkých či rodiny, svěřte se jim. Podělte se o své pocity a myšlenky. Více očí, více vidí. Pokud je tou osobou někdo, kdo sám jde podobnou cestou, o to lepší názor získáte. Proto se např. podnikatelé obklopují dalšími podnikateli, protože se navzájem nejen chápou, ale i podpoří.

Nebojte si říct o pomoc

Některá rozhodnutí, zejména ta v osobním životě, nejsou jednoduchá. A není ostuda si říct o pomoc od odborníka. Ať už se jedná o radu od terapeuta, kouče či mentora. Profesionální pomoc vám poskytne cenný pohled na váš problém, který se snažíte vyřešit. Můžete si ušetřit nejen nervy, ale i čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz