Hlavní obsah

Amébóza

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o parazitární nemoci.

Článek

Tato parazitární nemoc se vyskytuje v oblastech se špatnými hygienickými podmínkami. Infekci způsobuje parazit, který se jmenuje měňavka úplavičná. Přenosu dojde přes zažívací trakt. Je jedno jestli sníte potravinu nebo si oliznete prst.

Výskyt

Tato nemoc se vyskytuje v oblastech Afriky, Jižní Ameriky a v některých oblastech Asie. Nejčastěji se vyskytuje v rozvojových zemí jako je Vietnam, Mexico, Indie a Egypt. Na světě je každý rok zaznamenáno až 50 milionů nakažených. Slabý jedinci mohou této nákaze podlehnout.

Přenos a inkubační doba

Onemocnění se může přenášet z člověka na člověka infikovanou stolicí. Tato nákaza se může objevit i u lidí, kteří v jmenovaných oblastech nebyli. Lidé tuto nemoc mohou chytnout např: na veřejných záchodech od lidí, kteří ve jmenovaných oblastech byli.

Inkubační doba pro tuto nemoc je 2-4 týdny.

Projevy

Asymptomatické- Častěji jsou nakaženy ženy. Nemají žádný projev. Nákaza se diagnostikuje náhodou.

Symptomatické- projevy jsou zde jasné. Nakažení trpí úporným průjmem s příměsí krve a hlenu. Těžší projev mají těhotné ženy, senioři, děti a jedinci s oslabenou imunitou. U podvyživených jedinců může nastat smrt z dehydratace a vyčerpání. Může nastat perforace střev, abcesy v játrech a další postižený v jiných orgánech.

Příznaky

Záleží jakou část trávícího traktu parazit postihne. Tato infekce může být akutní, chronická nebo může napadat mozek, plíce a játra.

1. 90 procent asymetrické projevy

2. Vodnaté průjmy (velmi těžké)

3. Vpravo bolest břicha

4. Perforace střev

5. Krvácení z konečníku

6. Zvětšené játra

Diagnostika

1. Krevní testy

2. Vyšetření stolice (mikroskopické a kultivační)

Při výskytu této nemoci se dělají také testy rodině a blízkým lidem. Chystáte se do oblasti s horší hygienou, tak počítejte s některými parazitárními onemocněními a dbát na zvýšenou hygienu. Tato nemoc podléhá hlášení.

Léčba

Neléčené onemocnění může být smrtelné. Dochází k podávání speciálních léků např: Entizol. Dále se podávají léky s antibakteriálními účinkami a širokospektrá antibiotika.

Účinně zabírá na toto onemocnění antiparazitikum. Podává se třikrát denně po dobu deseti dnů. Za důležité je velká hydratace a dbát na hygienu.

Prevence

Při návštěvě v zahraničí mějte vždy po ruce Endiaron. Endiaron je první pomoc a nejúčinnější lék proti parazitům. Na toto onemocnění existuje očkovací látka. Stojí přibližně 30 Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám