Hlavní obsah

Chronické onemocnění ledvin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Fotka pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o selháváním ledvin.

Článek

Jedná se o pozvolnou ztrátu funkce ledvin v důsledku ledvinového onemocnění nebo při poškození struktury ledvin trvající déle než tři měsíce.

K takovému poškození dochází dlouhodobě a často bez žádných symptomů. Nemocnému nepůsobí žádné obtížné symptomy. Chronické onemocnění se začne projevovat až ve chvíli, kdy jsou ledviny značně poškozené. V této chvíli to většinou končí s transplantací.

Základní funkce ledvin

Ledviny odstraňují přebytečnou vodu a odpadní látky, regulují krevní tlak a zajišťují rovnováhu mezi kyselinami, zásadami a minerály. Podílejí se i na tvorbě červených krvinek a na vstřebávání vitamínu D. Za vážný problém je poslední stádium tohoto onemocnění. Jedná se o selhávání ledvin, který může končit smrtí.

Selhávání ledvin

Existuje celá řada důvodů pro vznik tohoto onemocnění. Ledvinové tkáně se většinou devastují neléčenou cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Dále také dědičnými a získanými ledvinovými či autoimunitními chorobami. Ke zhoršení situace přispívá obezita a kouření.

Příznaky

První příznaky se objeví, když kapacita ledvin klesne na 35-40 procent, ale někdy až později. Když ledviny jsou velmi poškozené, začne člověk pozorovat, že se něco děje.

Nejčastější symptomy: anémie, vysoký krevní tlak, dušnost, únava, slabost, otoky

nohou, zažívací problémy, průjmy, nevolnost, poruchy

srdečního rytmu, častější močení ( hlavně v noci),

zvýšená žízeň, bledost kůže

Vyšetření

Vyšetření ledvin se zakládá na vyšetření moči. Za pomocná vyšetření se používá tomografie, ultrazvuk a magnetická rezonance. Tato vyšetření ukážou, jestli se ledviny nezmenšily nebo zda nevykazují žádné závažné odchylky od normálu. Ke přesné diagnóze pomůže odběr ledvinové tkáně (biopsie).

Léčba

Léčba se odvíjí od stupně poškození. Nejprve se léčí základní onemocnění, která jsou hlavní příčinou vzniku onemocnění, aby se stav nezhoršoval. Za hlavní metody léčby je užívání léků na vysoký krevní tlak.

Důležité body terapie: 1. Nízkobílkovinná dieta

2. Léčba dyslipidémie nejčastěji podávání statinů

3. Omezit podávání soli a draslíku

4. Diuretická terapie

5. Léčba obezity

6. Ukončení kouření

7. Vyhýbat se nesteroidním antiflogistikům

8. Kontrola hladiny kyseliny močové

9. Úprava anémie

10. Úprava poruch kalciofosfátového metabolismu

11. Kontrola acidobazické rovnováhy

Prevence

Za základní příčinu selhání ledvin patří vysoký krevní tlak, cukrovka a obezita. Tyto nemoce je potřeba řešit včas i dlouhodobě, protože život s dialýzou není žádná legrace. Za hlavní prevenci se považuje zdravý životní styl, dostatek pohybu a proměření pitný režim (ledviny zatěžuje nedostatek, ale i přebytek vody např: nárazové pití).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám