Hlavní obsah

Dětská mozková obrna

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o dětské mozkové obrně.

Článek

Dětská mozková obrna (DMO) je trvalá neprogredujici porucha hybnosti provázána abnormálním svalovým napětím a abnormální posturou. Jedná se o nenakažlivé, nedědične onemocnění, které vzniká na podkladě jednorázového poškození mozkové tkáně (nejčastěji hypoxií). Jedná se o charakteristickou poruchu vývoje motorických oblastí mozku nebo jiným poškození mozku v raném stádiu vývoje. DMO je následkem prenatální, postnatální nebo raně postnatálního poškození vyvíjejícího mozku. K poruše hybnosti se připisuje epilepsie, poruchy citlivosti, smyslů (zrakové postižení) a vnímání, poruchy učení, kognice, komunikace, chování nebo mentální retardace. DMO je neurovývojovou poruchou, která se během života mění.

DMO se řadí do vývojových poruch, protože vzniká s tímto problémem celá řada abnormalit vyvíjející se CNS. Různé etiologie působí na různá vývojová stádia. Může vést ke stejnému klinickému obrazu a naopak obdobná etiologie může vyvolat odlišné následky.

Léčba DMO je komplexní, multioborová a dlouhodobá. Za její cíl se nebere vyléčení nebo dosažení normálního stavu, ale zvětšení funkčnosti, zlepšení schopností a udržování zdraví ve smyslu lokomoce, kognitivního vývoje, sociální integrace a nezávislosti. Úspěch terapie je závislá na její včasnosti a intenzitě.

Epidemiologie

DMO je klasifikovaná 2:1000 narozených živých dětí. Riziko roste nepřímo úměrně s gestačním stářím při porodu.

Klinické příznaky

Existuje funkční test pro hodnocení míry a následných změn v hrubé motorice pomocí standardních volných pohybů (volná hybnost, chůze a sed)

MACS- další test manuálních schopností

Komorbidity: epilepsie, mentální retardace a smyslové poruchy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám