Hlavní obsah
Cestování

Hrad Kokořín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.horama.cz

Budu Vám psát o hradu Kokořínu.

Článek

Tento hrad se nachází na pískovcové skále nad Kokořínským dolem, najdeme ho severně od stejnojmenné obce, rozkládá se uprostřed CHKO. Dle pověstí tu žili loupeživý rytíři. V čele rytířů byl Petrovský z Petrovic, který byl postrachem celého okolí.

Tento hrad na ostrohu pískovcové skály postavil v polovině 14. století Hynek Berka z Dubé. Během následujících staletí se na hradě vystřídala řada význačných šlechticů a šlechtických rodů. Tito majitelé sídlo příliš neudržovali. Po třicetileté válce zařadil ho císař Ferdinand mezi prokleté hrady. Prokleté hrady nesměly být opravovány. V roce 1895 se stal hrad slavní díky Klubu českých turistů. Klub ho představil veřejnosti jako maketu na Národopisné výstavě v Praze. Ještě se snažil hrad částečně zpřístupnit veřejnosti.

V roce 1896 koupil toto panství Václav Špaček. To z středověkého hradu zbývaly jen kamenné ruiny s omšelou věží. Po roce 1950 přešel hrad do držení státu díky pozemkové reformě. Dnes je majetkem rodiny Špačků. Počátkem 20. století začala rekonstrukce hradu a ve sklepení se našlo dvacet dva lidských koster. První teorie říká, že kostry patří lidem, které lapkové unesli a žádali za ně výkupné. Podle druhé verze se jedná o samotné loupežníky, kteří byli za trest zazdění hluboko v hradním sklepení.

1911-1918 noví majitelé nechali interiér Kokořínu přestavit romantického ducha. Jednalo se o jednu z posledních přestav v Čechách. Hrad se po domluvě otevírá i v zimním období.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám