Hlavní obsah

Ischemická choroba dolních končetin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o nemoci dolní končetiny.

Článek

Jedná se o nemoc, při které jsou postiženy tepny, vyživující dolní končetiny. Charakterizuje se omezeným krevním průtokem, sníženou dodávkou kyslíku a snížení živin do tkání dolních končetin. Klinické projevy nebo výrazné zhoršení může vzniknout náhle. Říká se tomuto stavu akutní ischemie. Ke zhoršení může dojít v období 14 dnů až 3 měsíce, říká se tomu subakutní ischemie. Chronická ischemie může trvat roky ve stabilní podobě. Při chronické ischemii trpí hlavně se sníženou dodávkou svaly při námaze. V Klidu k ischemii nedojde. Při dlouhodobém zhoršování se stává ohrožení končetin, zde už krevní dodávka nestačí ani v klidu. Tomuto stavu se říká kritická ischemie.

Příčina

- Ateroskleróza tepen dolních končetin

- Buergerova nemoc

- Vaskulitida (zánět cév)

Projevy

Samotná nemoc se může na začátku projevovat nepříjemnou bolestí. Bolest se nejdříve objevuje při chůzi a pak i v poloze klidové. Celá končetina se stává chladnější a objevuje se i odlišné zbarvení, v nejhorším případě vznikne gangréna.

Diagnostika

Vyšetřuje se puls a šelesty na srdci. Dále se používá arteriografie ( s ní se dělá snímek krevního řečiště). Další vyšetřovací metoda je duplexní ultrasonografie ( toto vyšetření ukazuje rychlost a proudění krve).

Chirurgické výkony

1. Angioplastika

2. Stenty

3. Bypass

Dále je potřeba upravit životosprávu a absolutního zákazu kouření.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám