Hlavní obsah

Ischemická choroba srdeční

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o srdeční nemoci.

Článek

Jedná se o onemocnění, při kterém jsou postiženy věnčité tepny aterosklerózou. Klasickým příznakem při této nemoci je angína pectoris. Angína pectoris má příznak bolest na hrudi, která se objevuje při zvýšené fyzické aktivitě nebo při rozčilení. V těžších případech může být bolest na hrudi i klidová. Proto mluvíme o nestabilní angína pectoris, která vyžaduje hospitalizaci. V nemocnici se provádí katetrizační vyšetření a podává se příslušný lék. U poměrně velké skupiny nemocných se tato nemoc objeví až při vzniku infarktu myokardu.

Méně často je místo angíny pectoris přítomná jen namáhová dušnost. Tato dušnost může mít i jiné příčiny (např: obezitu a nemoce plic). U malé skupiny lidí může probíhat nemoc i bez příznaků. Někdy nemocný přijde ve stádiu již po prodělaném infarktu myokardu (pozná se to podle EKG). Taková forma onemocnění se týká převážně diabetiků léčení inzulínem. Samotná bezbolestnost je způsobená chronickou komplikací diabetu.

Diabetes nebo-li cukrovka se řadí mezi rizikové faktory aterosklerózy. Mezi další faktory patří kouření, ICHS v rodině, obezita, zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak. Tato choroba se dříve objevuje u mužů, ženy je po přechodu dohánějí. Více než polovina české populace umírá na onemocnění srdce a cév.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám