Hlavní obsah

NPR Břehyně-Pecopala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

www.turistika.cz

Budu psát o národní přírodní rezervaci.

Článek

Je jedna z prvních rezervací v Česku, která byla zahrnuta do sítě biogenetických rezervací Rady Evropy. Najdeme ji severovýchodně od města Doksy.

Od roku 1933 je celé území nedaleko Doks chráněno. Od roku 1967 je lokalita zapsána do seznamu Státních národních rezervací. Všechno je chráněno kvůli rybníku s bažinami, s rákosinami a rašelinymi loukami, pískovcové bory, suťové lesy a vzácná avifauna.

Jižní část tvoří Břehyňský rybník s okolními rašeliništi, mokřadními loukami a rákosinami. Můžeme zde najít proto vlhkomilnou flóru. Najdeme zde např: orchidej hlizovec Loeseluv s drobnými zelenými květy nebo mekkyni bažinou. Do roku 1994 byla považována za vyhynulou. Na okraji rybníka můžeme vidět se tyčit znělcový Mlýnský vrch. Tento vrch se ve vrcholových partiích vyznačuje bukovými porosty.

Severní část území tvoří vyzdvižená pískovcová plošina. Tato plošina je hojně rozbrázděná strmými roklemi a skalními městy. Samotný vrchol Pecopala pochází ze čediče. Půdy se zde vyskytují jen suché a kyselé. Proto zde dominují kyselé bučiny a monokultury smrku a modřínu.

Vrátil se sem vlk obecný, který se zde rozmnožuje. Vyskytuje se zde velké množství druhů ptáků ( např: bukač velký, jeřáb popelavý a orel mořský).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám