Hlavní obsah

Přehrada Lipno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

www.pixabay.com

Napíšu Vám o Lipně.

Článek

Lipno je vodní dílo ležící na Vltavě, které bylo vybudováno v letech 1952-1959. Jedná se o největší přehradní nádrž a o největší vodní plochu nacházející se v ČR. Říká se mu české či jihočeské moře. Samotná délka vzdutí činí 42 km. Nejširší nádrž se nachází u Černé v Pošumaví, tam se voda rozlévá až na 5 km. Na pravé straně zasazuje k hranicím s Rakouskem.

Historie samotné přehrady začala při velkých povodních v roce 1890. Inženýr vydal brožuru, ve které poprvé zmínil vybudovat přehrady na řece Vltavě. Přehrada měla zadržet povodně a záplavy, které sužovaly města delší dobu. Myšlenkou se pak zabýval sněm království Českého i stavební rada Jan Jirsík. V roce 1899 se navrhuje výstavba několika přehrad. Projekt byl projednán, ale zemědělci nebyli ochotni prodat svá pole.

Další povodně byly v roce 1920. V roce 1930 vznikly nové projekty na budování nové přehrady na Lipně. Nepodařilo se koupit nové pozemky na zatopení a přišla válka. Po druhé světové válce zvládli udělat projekt dnešní podoby, včetně elektrárny.

Tato přehrada leží uvnitř CHKO Šumava. Najdeme zde tyto stromy:buk, jedle a smrk. Ve vodě se nacházejí kapři, štiky, sumci a okouni. Chycená štika zde vážila 25,40 kg. Sumci se nacházejí blízko přehrady a dorůstají až dvou metrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám