Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tropický deštný prales

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Napíšu Vám o plicích planety.

Článek

Jedná se o zalesněný biotom s trvale teplým i vlhkým podnebím. Vznik pralesu není působením člověka. Nejmenší hranice celoročních srážek je 2000 mm. Klima musí být celoročně vlhké. V nejsušších měsících spadne 60 mm srážek. Tropický deštný prales nalezneme na rovníku a někdy může zasahovat až do subtropů. Vlhkost vzduchu dosahuje 100%. Deště vše zvlhčují a urychlují bakteriální rozklad. Půdy vulkanického původu mohou být úrodné.

Když prales vypálíte, tak popel obohatí půdu. Tato půda se stává velmi úrodná, ale díky dešťům dochází k rychlé půdní erozi a živiny z půdy jsou vyplavovány. Zhruba po 2-3 letech se získaná oblast nedá použít pro zemědělství. Rozloha tropických deštných pralesů činí zhruba 15 mil. km čtverečních.

Najdeme zde hodně organismu, které jsou dosud nepoznaný. V tropech žijí dvě třetiny známých rostlinných i živočišných druhů naší planety. Pralesy se nacházejí na těchto kontinentech: Jižní i Severní Amerika, Asie, Afrika a Oceánie.

Podrost je omezen na nedostatek světla. To umožňuje lidem i zvířatům se pohybovat. Jestliže jsou koruny stromů poškozeny, tak na zemi pod nimi se začnou objevovat popínavé rostliny, křoví a malé stromy zvaná džungle.

Stromy v tropech mají vlastnosti, které nejsou běžné u rostlin v jiných pásmech. Najdeme zde místa, kde rostou nejvyšší stromy. Stromová patra jsou rozsáhlá a odlišují se v podmínkách, které zde panují. Mnoho druhů stromů má široké dřevěné obruby na spodku kmene. Kanály rozpuštěného náběhu proudí rozpuštěné živiny z kořenů.

Listy dokáží zachytit světlo v nižších vrstvách lesa. Cípy ulehčují odvedení srážek za pomocí vypařování. Vyskytují se v nižších vrstvách.

Prales je stabilní klimaxový porost. Má velkou odolnost vůči narušení. Drobné mýtiny velice rychle zarůstají. Přirozená obnova pralesa, která byla zničena člověkem, se jedná o otázku staletí až tisíciletí. Člověk pro to může udělat jen minimum.

V deštných lesích najdeme velký počet přírodních léčiv. Polovina užívaných léků pochází právě z deštných pralesů. Nachází se zde základní ingredienty, jako jsou ptačí kontrolní hormony, sedativa a stimulanty. Vědci doufají, že zde objeví další řadu nových léčiv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám