Hlavní obsah

Velikonoční beránek

Foto: Pixabay

www.pixabay.com

Napíšu vám taky o historii beránka.

Článek

Jedná se o druh sladkého pečeného pokrmu. Připravuje se tradičně na Velikonoce. Tvar má ležícího beránka nebo jiného zvířete. Beránek je tvořen sladkým těstem. V těstu můžeme najít sladké želatinové kousky nebo ovoce jako např: rozinky. Někdy se beránek polívá čokoládou nebo jinou polevou pro zvýraznění chuti.

Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol hojně rozšířeného skopového masa. Skopové maso bylo po skončení půstu hojné na české tabuli. Dáno tím, že v Bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta. V Česku došlo k nedostatku skopového masa.

Samotná smrt Ježíše Krista je vnímána křesťany jako oběť za spásu světa a vysvobození z hříchů. Proto se mu říká beránek boží. Beránek se peče jako obřadní pokrm už od středověku. Takto se dá odhadnout, že jehněčí pečinku si nemohl dovolit každý, bývala jen na bohatých stolech. Chudí lidé se museli spokojit s upečeným beránkem z těsta. Beránek se obvykle pekl na Bílou sobotu. V neděli, na Boží hod, ho lidé donášeli do kostela k posvěcení. Po mši si na něm lidé pochutnali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám