Hlavní obsah

Vitamíny rozpustné ve vodě

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o vitamínech rozpustných ve vodě

Článek

Vitamín B1- aneurin a thiamin

Tento vitamín se nachází v obilovinách (hlavně kličkách), kvasnicích, játrech, srdci, ledvinách a libovém vepřovém masu. Tento vitamín ovlivňuje metabolismus cukrů v CNS a ve svalech.

Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje zvýšenou únavu, sklon ke křečím svalstva, zánět nervů až nemoc beri- beri.

Vitamín B2- riboflavin a laktoflavin

Tento vitamín najdeme v mléku, zelenině, kvasnicích, v játrech, srdci a ledvinách. Tento vitamín zasahuje do buněčného dýchání.

Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje malinový jazyk, bolavé ústní koutky a poruchu ústní sliznice.

Vitamín B3- kys. nikotinová, vitamín PP a niacin

Tento vitamín najdeme v játrech, ledvinách, v masu, kvasnicích a houbách. Tento vitamín je klíčový pro syntézu RNA, DNA a bílkovin.

Vysoký příjem tohoto vitamínu způsobuje zarudlou kůži a pocit tepla. Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje zánět nervů, duševní poruchy, těžké průjmy, záněty sliznice a kůže.

Vitamín B5- kys. pantothenová

Zdroj tohoto vitamínu se nachází v játrech, kvasnicích, hrachu, masu, rybách, mléku a ve vejci. Tento vitamín se účastní v oxidoreduktazach, umožňuje syntézu bílkovin a slouží jako koenzym A.

Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje různé degenerace a pálení chodidel.

Vitamín B6- pyridoxin

Zdroj tohoto vitamínu nacházíme v mléku, kvasnicích, obilných kličkách, masu a luštěninách. Tento vitamín podporuje účinek vitamínu B1 a B2.

Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje pomalé hojení zánětu a zhoršená regenerace sliznic.

Vitamín B9- kys. listová a kys. folova

Zdroj tohoto vitamínu najdeme v listové zelenině a v játrech. Tento vitamín ovlivňuje metabolismus aminokyselin a je klíčový pro tvorbu červených krvinek. Nízký příjem způsobuje chudokrevnost.

Vitamín B12- kobalamin

Tento vitamín najdeme v mléčných výrobkach, ve vejci, červeném masu, játrech a ledvinách. Tento vitamín je klíčový pro krvetvorbu. Nízký příjem způsobuje perniciózní anémii.

Vitamín C- kys. askorbová

Zdroj tohoto vitamínu je černý rybíz, citrón, pomeranč, jahody a zelí. Tento vitamín katalyzuje oxidaci živin, udržuje dobrý stav chrupavek a vaziva, podporuje tvorbu protilátek.

Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje únavu, sníženou odolnost proti nakažlivým chorobám, krvácení, vypadávání zubů a smrtelné onemocnění kurděje.

Vitamín H- biotin a B7

Zdroj tohoto vitamínu najdeme v oříšku, špenátu, čočce a chlebu. Tento vitamín podporuje růst a dělení všech živočišných buněk.

Nízký příjem tohoto vitamínu způsobuje záněty kůže, atrofii, papil jazyka, únavu, depresy, svalovou bolest a nechutenství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám