Hlavní obsah
Cestování

Vlhošť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.turistickamapa.cz

Budu psát o kopci v Ralské pahorkatině.

Článek

Jedná se o neovulkanickou horu v okrese Česká Lípa. Jedná se o nejvyšší vrchol Polomených hor. Tuto přírodní rezervaci najdeme na vrcholech a na části svahů hory a je ve správě CHKO Kokořínsko- Máchův kraj.

První písemná zmínka pochází o této hoře z roku 1406. František Ambrož Reuss jako první popsal geologickou stavbu Vlhošte. Popsal to v knížce, která byla vydaná v roce 1793. Na této hoře ve znělci našli krystaly živce a amfibolu. Jeho syn se snažil popsat částečně podle výzkumu (strategické členění České křídové pánve).

Horu tvoří znělec. Znělec pronikl před 31 milióny lety okolním pískovcem. Hora je vysoká 614,1 m.n.m. Leží v Dokeské pahorkatině a je součástí Ralské pahorkatiny. Najdeme ji na jihozápadě od města Česká Lípa. Pískovcové valy navazují na další kopce. Území se nachází prorostlé lesními porosty včetně vrcholu. Výhled je tak omezen.

Rezervace Vlhošť se vyhlásila v roce 1998. Plocha chráněné oblasti dosahuje 81,81 ha. Nachází se ve výšce 380-614,1 m.n.m. Jako chráněné rostliny zde můžeme vidět květnaté bučiny, borové lesy, vřesy a lišejníky. Najdeme zde velké množství pavouků a měkkýšů. Můžeme zde narazit na saranče. Žije zde sokol stěhovavý a holub doutnák.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám