Hlavní obsah

Vynášení Morény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.pixabay.com

Napíšu Vám o Moréně.

Článek

Moráně se jinak říká Smrtka. Jedná se o figurínu, často chápanou o zpodobnění smrti či zimy. Tato figurína je upalována, topena a zakopávána při západoslovanských jarních obřadech se vynášela smrtka a vítalo se jaro.

V 19. století se objevila Morana v pracích mytologů jako bohyně smrti. Mimo akademické zdroje se Morana označuje za bohyni i nadále.

Jméno figuríny má řadu variant, včetně svátku. Část z nich souvisí se slovem smrt. Pravoslavné kořeny taky souvisí se smrtí a vychází z jmen jako Mařena i Morana. V Česku se tato jména užívají hlavně na Moravě. Provoda se brala pro novou variantu užívání svátku. Rituál vynášení smrti, lze také propojit s pálením čarodějnic. Pálení čarodějnice bylo děláno na první neděli postní v Belgii, v Německu a ostatních německy mluvících zemí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám