Článek
Jedlé druhy mají nízkou kalorickou hodnotu a slouží jako potravina i pochutina. Houby jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Jedovaté druhy pro obsah prudkých jedů jsou nebezpečné.
Kvasinky jsou nezbytné v potravinářských technologií. Používají se v pekařství a při výrobě alkoholických nápojů. Některé druhy kvasinek dokážou zamezit kažení potravin. Když se napouštějí do konzerv. Proto konzerva vydrží dlouho a nezkazí se. Tento postup se používá zejména v oblasti Asie.
Některé druhy se používají ve farmacii a v chemickém průmyslu. V potravinářství se vyrábějí plísňové sýry, jako je camembert, niva a hermelín. Houby mohou očkovat prkna a tím chrání dřevo před cizími živočichy a houbami. Houby při očkování obsadí celý kus dřeva a nepustí žádného parazita na jejich místo. Tyto houby dřevo nepoškodí ani nezničí. Díky tomu je dřevo pevnější. Tento postup byl objeven vědci v USA na Floridě.