Hlavní obsah

Živočišné tuky

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o živočišných tuků

Článek

Tyto tuky a oleje se nazývají lipidy a pocházejí ze zvířat. Oleje jsou při pokojové teplotě kapalné. Tuky při pokojové teplotě jsou pevné. Chemicky se živočišné tuky i oleje skládají z triglyceridů.

Z mnoho částí zvířat i jejich výměšků se dá poskytnout olej. V komerční praxi se olej získává hlavně z kafilerních tuků hospodářských zvířat, jako jsou prasata, tur a kur.

Z mléčných výrobků se získávají živočišné tuky a olejové produkty, jako je máslo. Některé tuky mají vyšší bod zakouření než jiné živočišné tuky. Stále nižší bod než mnohé rostlinné oleje (olivový nebo avokadovy).

Živočišné tuky se konzumují jako součást západní stravy. Ve formě buď jako mléko, máslo nebo sádlo. Častěji se používá jako plnidlo do průmyslově zpracovaného masa, krmiva pro domácí zvířata a výrobků rychlého občerstvení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Živočišné tuky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám