Hlavní obsah
Věda

Asteroid Apophis 99942, se přiblíží k Zemi, tohle bude jeho dráha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Asteroid byl objeven 19. června 2004, národní observatoří Kett Peak v Arizoně. Animace ukazuje cestu asteroidu Apophis, která vyvrcholí jeho nejbližším přiblížením 13. dubna 2029. 

Článek

Při největším přiblížení bude asteroid viditelný pouhým okem. Animace NASA, která je vytvořena podle předpokládaného přiblížení asteroidu k Zemi, přilákala v posledních dnech mnoho pozornosti. A to především proto, jak blízko se zdá, že se asteroid přiblíží k Zemi.

Animace ukazuje cestu asteroidu 99942 Apophis, která vyvrcholí jeho nejbližším přiblížením 13. dubna 2029. Aby bylo jasné, tohoto asteroidu, který podle předpovědi NASA nezasáhne Zemi, se není čeho bát. v roce 2029, ani v dalším blízkém přiblížení v roce 2036. Animace je však stále to, co je známé jako nailbiter.

Podle předpovědi NASA se Apophis v dubnu, roku 2029, dostane do vzdálenosti 32 000 kilometrů od zemského povrchu. Blíže než některé měsíce by měl být viditelný z východní polokoule bez pomoci dalekohledu nebo dalekohledu.

Může to znít blízko (z hlediska prostoru, tedy ne z hlediska výletu), ale astronomy to nezajímá. V roce 2021 Apophis provedl průlet kolem Země, v tomto okamžiku astronomové provedli výkonná radarová pozorování, aby lépe definovali její oběžnou dráhu. Předtím NASA věřila, že má šanci na dopad později v průběhu století, ale pozorování to vyloučila.

„Dopad v roce 2068 už není v říši možné,“ řekl o asteroidu Davide Farnocchia z Centra NASA pro studium objektů v blízkosti Země , „a naše výpočty neukazují žádné riziko dopadu alespoň na dalších 100 let.“

Další animace, trochu blíž a z jiného úhlu, působí uklidňujícím dojmem. Webové stránky NASA Eyes On Asteroids také poskytují podrobnější pohledy na tento a další asteroidy pro každého, kdo má trochu volného času a má chuť být vydán na milost a nemilost náhodným vesmírným kamenům.

NASA se chystá použít průlet v roce 2029, aby se lépe podívala na asteroid, pojmenovaný po egyptském hadím božstvu, které chtělo pohltit Slunce, pomocí kosmické lodi, která vrátila vzorky z asteroidu Bennu. Malá vědecká třešnička na vrcholu hlavní lahůdky? Že nás nezasáhne velký kámen z vesmíru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz