Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Atlantský oceán by mohl vytvořit svůj vlastní „Ohnivý kruh“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mr. Elliot Lim, CIRES and NOAA/NCEI

Vnější okraje atlantické desky jsou staré, takže je obtížné vytvořit subdukční zóny, ale mohly by se rozšířit odjinud.

Tanec kontinentů by mohl nabrat nový směr, přičemž Atlantik přechází z fáze růstu do fáze smršťování. Někteří geologové předpovídají, že to bude způsobeno rozbitím tektonických desek, které vytvoří řady sopek podél pobřeží Afriky a Ibérie.

Článek

Během miliard let se kontinenty Země opakovaně spojovaly a oddělovaly. Není pochyb o tom, že se to stane znovu. Nejisté je načasování a zda se většina kontinentů shromáždí na severním pólu nebo rovníku.

Dr. João Duarte z Lisabonské univerzity vede tým, který si myslí, že dokáže předpovědět obojí, alespoň pokud nabídnete několik desítek milionů let flexibility v poslední otázce.

Podle studie publikované v odborném titulu GeoScienceWorld Geology, počátky Atlantiku se datují do doby asi před 180 miliony let, kdy trhlina rozdělila Pangeu a Amerika se posunula na západ a Asie na východ. Během tohoto procesu se kolem okraje Pacifiku vytvořily subdukční zóny, protože každý kontinent vtlačil okraje oceánských desek do pláště a tyto zóny daly vzniknout Pacifickému ohnivému kruhu, domovu většiny aktivních sopek světa a největších zemětřesení.

Foto: Volné dílo přes Wikimedia Commons

Pacifický ohnivý kruh.

Pokud se má proces zvrátit a Atlantik se začne uzavírat, musely by se podél protilehlých pobřeží vytvořit nové subdukční zóny. To není snadný proces. Subdukční zóny vyžadují, aby se tektonické desky ohýbaly a někdy se zlomily. Jakmile proces začne, může se sám posílit, ale jeho zahájení je těžké.

Stará oceánská litosféra je tlustá a pevná, díky čemuž je odolná vůči lámání a ohýbání.
píší Duarte a spoluautoři v novém článku.

„Jediná síla, která může spustit subdukční zónu, je jiná subdukční zóna (pokud vyloučíte meteoritické dopady a superplášťové vlečky),“ řekl Duarte. On a jeho kolegové tvrdí, že zárodek budoucích subdukčních zón leží v západním Středomoří, kde prastará zóna svedla Afriku a Evropu k sobě.

Pokud je modelování Duarteho a kolegů správné, do značné míry neaktivní subdukční zóna pod Gibraltarským průlivem napadne Atlantik. To zahájí proces stahování atlantické oceánské desky pod Afriku a Evropu, což způsobí uzavření oceánu.

„Subdukční invaze je ze své podstaty trojrozměrný proces, který vyžaduje pokročilé modelovací nástroje a superpočítače, které před několika lety nebyly k dispozici. Nyní můžeme velmi podrobně simulovat formování Gibraltarského oblouku a také to, jak se může vyvíjet v hluboké budoucnosti,“ řekl Duarte v prohlášení.

Subdukční zóna Gibraltaru byla kdysi velmi aktivní, když se Afrika tlačila na sever, ale to v posledních několika milionech let vybledlo, což vedlo k tomu, že modely tektonické budoucnosti ji ignorovaly. Duarte však dochází k závěru, že dobrou subdukční zónu nelze udržet navždy, předpovídá, že za přibližně 20 milionů let se nově rozšířená zóna oživí.

Jedna strana oceánu nemůže vytvořit prstenec. Atlantik by se také pravděpodobně neuzavřel, pokud by to byla jediná budoucí subdukční zóna. V západním Atlantiku by se však věci mohly změnit ještě dříve.

„Na druhé straně Atlantiku jsou dvě další subdukční zóny,“ uvedl Duarte v prohlášení. „Malé Antily v Karibiku a Skotský oblouk poblíž Antarktidy. Tyto subdukční zóny však napadly Atlantik před několika miliony let. Studium Gibraltaru je neocenitelná příležitost, protože umožňuje pozorovat proces v raných fázích, kdy se právě odehrává.“

„Subdukce se vytvořily [v západním Atlantiku] asi před 50 miliony let a pomalu se pohybují,“ řekl Duarte pro IFLScience. „Aby zvítězily nad otevřením Atlantiku, budou se muset rozšířit a nakonec přinutit Středoatlantiku hřeben subdukovat. To může trvat více než 20 milionů let.“

Dalo by se předpokládat, že pokud se Atlantik uzavírá, znamená to, že se Tichý oceán otevře ještě více. „Zdá se však, že vše nasvědčuje tomu, že se Pacifik uzavře…,“ řekl Duarte. „Bylo to něco, co mě chvíli znepokojovalo… Řešením je, že se musí otevřít další oceán, a to klidně může být Indický nebo dokonce oceán, který může rozdělit Afriku a Eurasii.“

Duarte si myslí, že otevření Východoafrické trhliny, která nakonec vytvoří nový malý kontinent, toho může být, spolu s trhlinami v Asii, začátkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz