Hlavní obsah
Internet a technologie

Čína testuje letadlo s plazmou. Nejnovější technologie slibuje neviditelné stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alert5/Wikimedia Commons/í Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Pokud nechcete měnit tvar své stíhačky, zkuste vyměnit vzduch kolem ní! Nejnovější čínská skrytá technologie slibuje neviditelné stíhačky. Nové plazmové zařízení se zaměřuje na konkrétní oblasti, ne na celé letadlo.

Článek

Pokud opravdu chcete, aby vaše letadla byla extrémně viditelná, protože chcete, aby ostatní letadla věděla, kudy právě letíte, používáte radar a jiné vlnové délky světla.

Výjimku pak tvoří vojenská letadla, která moc viděna být nechtějí, a tak s jistotou můžeme říct, že k dnešnímu dni byly použity už různé technologie ke snížení odrazu, vyzařování světla i tlumení zvuku, a to především v oblasti materiálů a designu. Vědci v Číně ale přišli s něčím zcela novým. Postup zahrnující čtvrtý stav hmoty: plazmu.

Plazma je ve skutečnosti nejběžnějším skupenstvím hmoty ve vesmíru, je to jen trochu mimo naši každodenní zkušenost s nakládáním s kapalinami, pevnými látkami a plyny. Ale od hvězd po neonové nápisy je plazma skoro všude. Látka je plazmou, když je ionizována, nebo alespoň některé její elektrony jsou vytrženy z jejich atomů a vytváří se prostředí plné nevázaných negativních (elektronů) a pozitivních (atomů) částic.

Právě tato částečná ionizace je důležitá pro skrytou technologii. Jak se elektromagnetické vlny, v případě radaru rádiové vlny, šíří do plazmatu, pohybují nabitými částicemi a dodávají jim energii. Takže v zásadě můžete mít plazmu, která pohltí všechny vaše rádiové vlny. Kdyby se nic neodráželo, byli byste pro radar neviditelní.

Mezi teorií takové tajné technologie a skutečnými aplikacemi je obrovská propast. Čínští vědci, včetně Tan Changa, však hlásí, že překonali překážky a mají řešení pro tuto technologii, která by mohla být brzy aplikována na vojenská letadla.

Jak uvedl, Tan Chang, pro noviny South China Morning Post, kde tvrdil, že byly úspěšně otestovány dva technologické postupy.

Jeden používá radioaktivní materiál na konkrétních místech na letadle. Při rozpadu ionizuje vzduch a vytváří kolem něj plazmu. Druhý využívá elektřinu k ionizaci vzduchu kolem letadla. Konstrukce není určena k vytvoření plazmy kolem celého letadla, ale pouze na konkrétních částech, které by ho prozradily.

Tým tvrdí, že technologie umožňují jejich přizpůsobení mnoha různým konstrukcím letadel a nevyžadují zvláštní kompromisy tradičních tajných letadel, jako jsou F-22 Raptor nebo B-2 Spirit. Speciální tvarování pro zmenšení takzvaného radarového průřezu má často velké aerodynamické nedostatky. Řešením by mohla být plazma. Předpokládá se také, že tajné plazmové technologie byly použity v ruských střelách 3M22 Zircon (SS-N-33) a Kh-47M2 Kinzhal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Plazma

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz