Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co znamenají mraky barev na hinduistickém festivalu Holi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: xusenru/Pixabay

Stejně jako u mnoha hinduistických festivalů existuje více než jeden příběh vysvětlující jeho symboliku, ale jeho přitažlivost vysvětluje vizuální nádhera tohoto festivalu.

Článek

Holi je podle The Conversation, jedním z nejživějších a nejzábavnějších festivalů v hinduistickém kalendáři. Praktikuje se v Indii (ačkoli hlavně na severu), Nepálu a v jihoasijských diasporických komunitách.

Datum Holi se liší v souladu s lunárním kalendářem, ale festival se často koná v únoru nebo březnu. V roce 2024 vyšel na 25. března.

Foto: Varun Verma/Unsplash

Oslava nových začátků.

Lidé se scházejí, aby po sobě házeli a pomazávali guálové nebo barevné prášky v symbolické oslavě jara, sklizně, nového života a vítězství dobra nad zlem. Stejně jako u mnoha hinduistických festivalů existuje více než jeden příběh vysvětlující jeho symboliku, ale jeho přitažlivost vysvětluje vizuální nádhera tohoto festivalu.

Výzkum se částečně zaměřuje na náboženskou a materiální kulturu hinduismu, zejména ve vztahu k jeho praxi v současné kultuře. Jedním z nejvíce povznášejících aspektů Holi je způsob, jakým se setkávají lidé ze všech společenských vrstev. Je vyjádřením dynamiky hinduismu a síly společenství.

Exploze barev

Holi vyjadřuje nevázanost a mnohosmyslový charakter mnoha hinduistických festivalů. Barevné prášky jsou typicky červené, žluté a zelené, představující barvy jara, ale každý má také více individuální význam.

Červená, která se s oblibou používá při svatebních oslavách, je barvou plodnosti. Žlutá je považována za příznivou barvu. Zelená symbolizuje nové začátky.

Tradičně byly barevné prášky používané při slavnostech Holi organicky získávány ze sušených květin a bylin. Dnes jsou syntetické. Oslavenci na sebe házejí nebo rozmazávají hrsti nebo používají vodou naplněné balónky nebo pichkaris (vodní pistole) k rozptýlení barevného spadu, čímž dodávají atmosféru celému karnevalové události.

Je to pohlcující zážitek. Všichni se sejdou a splynou v kouzlu davu. Tradiční hierarchie jsou pozastaveny. Spontánnost a vzrušení přebírají vládu. Lidé mluví o „hraní“ v práškových oblacích barev.

Jako prastará tradice s mnoha regionálními variacemi se Holi opírá o dva převládající příběhy. První je věčná božská láska mezi Pánem Krišnou (vtělení hinduistického božstva Višnua) a bohyní Rádhou.

Foto: LACMA|Wikimedia

Akvarel zobrazující Krišnu a Rádhu oslavující Holi z roku 1750. 

Druhý vypráví o pokusu krále démonů Hiranyakashipua přinutit své poddané, aby ho uctívali. Když jeho syn Prahlad místo toho vytrvale uctíval Pána Višnua, Hiranyakashipu nařídil své sestře Holice, aby Prahlada zabila.

Holika, která byla střelbou nezranitelná, přiměla chlapce posadit se jí na klín na ohnivé hranici. Přihlížející však byli ohromeni, když viděli, že Prahladova oddanost Lordu Vishnu ho zachránila, zatímco Holika uhořela.

Událost hraní s barvami, nyní synonymem pro Holi, je ve skutečnosti součástí větší série rituálů. První festivalová noc, známá jako Holika Dahan, zahrnuje zapalování ohňů a házení potravin, jako je obilí. Tento rituál jako zopakování smrti mýtické démonky Holiky znamená konec zimy a svržení zla.

Další den Rangwali Holi vidí lidi, jak vycházejí do ulic, aby si vyměnili barvy. V závěrečné části tohoto festivalu, večer, po umytí barev a převlékání do čistého oblečení, se lidé scházejí s rodinou a přáteli, aby jedli tradiční jídla včetně gujiya (severoindický sladký smažený knedlík).

Stejně jako Diwali („festival světel“, jak je často znám) a hinduistický nový rok, i Holi slaví hinduistická diaspora ve Spojeném království, USA, Fidži, Mauriciu a dalších zemích. Chrámové organizace hostí Holi na svých místech. Na rozdíl od Indie, kde jsou slavnosti veřejné a rozšířené, jsou diasporické oslavy více regulovány na konkrétní prostory a časy.

Foto: Aditya Chinchure/Unsplash

Festival Holi ve Spanish Fork v Utahu.

Večírky pro Holi nejsou neobvyklé. Běžně můžete najít akce pořádané každý rok na platformách, jako je Eventbrite, kde prodej vstupenek často zahrnuje předchozí nákup netoxických prášků.

Některé z těchto akcí jsou zaměřeny na jihoasijské komunity. Zahrnují přestavby her, taneční představení a další prvky dědictví.

Jiní využívají ducha veselí ztělesněného komerčně řízenými barevnými maratony. Ty vyvolaly nároky na kulturní přivlastnění pro jejich převážně světský tón.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz