Hlavní obsah
Věda

Finsko má obří „pískovou baterii“, která udrží týdenní teplo pro celé město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Finsko má nový koncept „pískové baterie“ v průmyslovém měřítku, která nabízí výkon 1 MW a kapacitu až 100 MWh tepelné energie pro použití během chladných polárních zim. Nová baterie bude asi 10krát větší než pilotní závod, který běží od roku 2022.

Článek

Písková baterie vyvinutá společností Polar Night Energy je novým chytrým konceptem. V podstatě se jedná o velké ocelové silo s pískem (nebo podobným pevným materiálem), které se ohřívá přes tepelný výměník uložený ve středu a využívá přebytečnou elektřinu ze sítě.

Písková baterie je vysokoteplotní úložiště tepelné energie, které jako své akumulační médium používá písek nebo materiály podobné písku. Uchovává energii v písku jako teplo.

Tato energie pak může být skladována celé měsíce v kuse s údajně velmi malými ztrátami, než se odebere jako teplo podle potřeby. To by se teoreticky dalo přeměnit zpět na elektřinu, i když s určitou energetickou ztrátou. Ale Polar Night říká, že nejúčinnější metodou je jen využít samotné teplo.

Na chladném místě, jako je Finsko, to znamená dodávat ho do místního systému dálkového vytápění, který sdílí teplo vyrobené z průmyslu nebo výroby energie přes komunitu. Sítě potrubí přenášejí toto teplo jako horká voda nebo pára pro vytápění domů, budov, dokonce i bazénů. V tomto případě by se nová písková baterie testovala v systému dálkového vytápění finské obce Pornainen, provozovaném společností Loviisan Lämpö.

Polární noční energie

Očekává se, že tato nová písková baterie bude 13 m vysoká a 15 m široká, poskytuje výstupní výkon 1 MW a kapacitu 100 MWh. To, jak tvrdí společnosti, se rovná týdenní ceně tepla Pornainen v zimě nebo měsíční ceně v létě. Pro srovnání, předchozí písková baterie Polar Night má rozměry 4 × 7 m, nominální výkon 100 kW a kapacitu 8 MWh.

Nová baterie by také měla snížit emise oxidu uhličitého ze systému dálkového vytápění o 160 tun ročně, což představuje téměř 70% snížení. Písek samotný bude také pocházet z udržitelných zdrojů. Bude se skládat z drceného mastku, který je vedlejším produktem výroby jiného místního průmyslu. Tento materiál může zřejmě vést teplo ještě lépe než běžný starý písek.

I když pískové baterie nemusí být rozšířeny mimo oblasti, které využívají dálkové vytápění, stále by mohly být jedním z užitečných nástrojů v souboru nástrojů pro změnu klimatu, který musí být co nejrozmanitější. Pískové baterie se mohou připojit k dalším možnostem skladování v síti, jako jsou lithium-iontové, gravitační, roztavené soli, železo-vzduch nebo průtokové baterie.

Polar Night Energy říká, že nová písková baterie dokončí stavbu a testování přibližně za 13 měsíců.

Zdroj: https://polarnightenergy.fi/sand-battery

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz