Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak vytvořit svou vlastní vesmírnou civilizaci podle vesmírného právníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Šikovný průvodce pro megalomany mezi námi. Kdyby peníze a věda nebyly problém, mohl by mě někdo zastavit?

Článek

Představte si, že se ráno probudíte a budete se cítit jako doktor Manhattan a řeknete si: „Jsem unavený ze Země. Tihle lidé všude kolem.“ Jedinou možností je přestěhovat se do vesmíru. Měsíc je přímo tam, venku, na obloze. Nebo si můžete postavit vesmírnou stanici přímo na oběžné dráze. A nebo můžete mít ještě větší ambice a chtít vytvořit osadu přímo na Marsu. Představil jsem si sebe, jak to dělám. Osvícený a zákonný vesmírný národ Alfredoville. Kdyby peníze a věda nebyly problém, mohl by mě někdo zastavit?

Tohle je myšlenkový experiment, do kterého se pustil redaktor IFL Sciene a který vypadá asi takto: Koneckonců chceme, aby naše mise mimo Zemi ztělesňovala utopii, tedy dodržování zákonů a nakonec vytváření vlastních záležitostí. Redaktor IFLScience, Dr. Alfredo Carpineti, vedoucí štábní spisovatel a kosmický korespondent hovořil s profesorkou Michelle Hanlonovou, spoluředitelkou programu Letecké a kosmické právo na Právnické fakultě Univerzity Mississippi, o současné zákonnosti budování vlastní vesmírné komunity.

„Prvním právním řádem ve vesmíru je právě teď Smlouva o vesmíru. Je to opravdu zajímavé, protože to ve skutečnosti není kodex zákona,“ vysvětlil profesor Hanlon pro IFLScience. „Říká se v něm: 'Hej, všichni letíme do vesmíru, co je nejdůležitější věc, na kterou chceme myslet? Udržování míru ve vesmíru!“ A tak je to hodně poháněno tím, jak udržíme mír."

Smlouva o vesmíru byla uzavřena v roce 1967 a ratifikovalo ji 111 zemí. Jde o klíčový článek mezinárodní legislativy. Prohlašuje, že každý bude mít svobodu zkoumat vesmír a že žádný stát si nemůže nárokovat území. To by mělo klást určitá silná omezení na to, co lze ve vesmíru dělat, ale není to tak jasné, jak by tento stručný popis mohl naznačovat.

Svět vesmírného průzkumu se od roku 1967 dramaticky změnil, zejména v posledních několika letech. Jsou věci, které, protože nejsou výslovně zakázány, byly považovány za povolené, například rozmístění megakonstelací, které ovlivňují nás všechny, mohou a jsou schvalovány jednotlivými národy.

Co z toho vyplývá pro Alfredoville? Je tu velmi pravděpodobné řešení. Neexistuje žádná zřejmá část smlouvy, která by to mně nebo komukoli jinému zakazovala. To však neznamená, že mohu ve vesmíru vytvořit diktátorský nebo vykořisťovatelský národ. Narodili jsme se na Zemi a zůstáváme s ní spojeni kvůli svému přežití i ve vesmíru. Potraviny ani lidé se nikde jinde nenacházejí, a dokonce i životně důležité materiály mohou pocházet pouze z naší planety.

„Pokud na to máte peníze, můžete jít a klidně si postavte Alfredoville na Marsu. Vytvořte si svá vlastní pravidla a řiďte svůj vlastní svět.Rozhodně,“ pokračovala profesorka Hanlonová,„ale budete připoutáni k Zemi a  ke svému státu.“

K tomu, abych byl miliardář, mi chybí miliarda dolarů, ale kdybych měl takové množství peněz a schopnost chirurgicky odstranit empatie, mohl bych legálně založit firemní město, například na Marsu. Teoreticky bych mohl být vykořisťovatelský, jak by se mi zlíbilo. Vlastním vzduch a infrastrukturu, co budou dělat moji zaměstnanci? Ale spojení se Zemí by mi teoreticky mělo zabránit v tom být tyranským diktátorem.
Dr. Alfredo Carpineti, IFL Science

„Národ, s nímž v současnosti obchodujete, abyste dostali jídlo, řekne: No, nebudeme rozvážet jídlo, pokud nás neujistíte, že všichni vaši zaměstnanci jsou v bezpečí a svobodní nebo něco takového.“ Takže dokud budete mít toto pouto k Zemi, budete vázáni nějakou národní vládou,“ vysvětluje profesorka Hanlonová.

Jak bylo řečeno na začátku našeho myšlenkového experimentu, věřím ve vládu zákona, takže i s penězi a mocí se jím a vazbou na Zemi podřídím. Jinak by mě moji pracovníci měli klidně pověsit hlavou dolů z veřejného náměstí a přejmenovat Alfredoville na „Osadu volného prostoru“.

Neočekává se, že by se tento myšlenkový experiment stal brzy realitou. Vědeckou a technickou složitost osidlování prostoru jsme probrali jinde, ale také záleží na pochopení zákonnosti. Smlouva o vesmíru může být změněna dohodami a chováním, které se dějí nyní a důsledky těchto změn (nebo neprovedení změn) mohou ovlivnit průzkum vesmíru na další desetiletí.

No, a abych dodala něco na závěr. Jedna taková Země s názvem Asgardia totiž už dávno existuje. Postavili ji Rusové a sídlo má ve Vídni! Hlavním cílem projektu je porod prvního zdravého dítěte ve vesmíru a budoucí osídlování vesmíru lidmi. Takže pokud se chcete stát jejím svobodným obyvatelem, nic vám v tom nebrání.
Iveta Mauci, autor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz