Hlavní obsah
Cestování

Které země jsou nejbezpečnější pro cestování v roce 2024?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik

Co dělá místo pro cestování bezpečným? Zní to jako snadná otázka, ale definice bezpečné destinace se postupem času mění. Bezpečnost je při cestování důležitou otázkou.

Článek

Podle výzkumu, který provedla Berkshire Hathaway, americká pojišťovna pro bezpečnostní ochranu na cestách, bylo jako prvním bodem bezpečného místa pro cestování, zvoleno riziko teroristických činností. Jako druhý faktor bylo posuzováno bezpečí před vypuknutím nemocí. A nyní k tomu přibyl faktor, kdy se posuzuje místo z hlediska bezpečnosti pohybu všech typů lidí, kteří se mohou volně pohybovat bez diskriminace nebo obtěžování.

Jak se vyvíjely definice bezpečné destinace, vyvíjela se i nejbezpečnější místa na světě. Opravdu existují místa, kde se lidé mohou volně pohybovat, zůstat bez nemocí a kde jsou chráněni před nepříznivými povětrnostními vlivy?

Existují a my jsme je našli. Na základě zprůměrování všech opatření z průzkumu Berkshire Hathaway, podle stavu cestovního pojištění, uvádí nejbezpečnější země pro cestovatele na období 2023–2024.

Při přípravě těchto žebříčků pojistitel zvažuje různé faktory, jako je hodnocení z hlediska bezpečnosti, které jeho zákazníci přidělují každé zemi, informace z databází, jako je Geosure a další bezpečnostní indexy, jako je Global Peace Index. To vše poskytuje vážené skóre pro každou zemi.

Tento žebříček připravila Berkshire Hathaway Travel Protection, cestovní pojišťovna se sídlem ve Wisconsinu, která od roku 2016 provádí bezpečnostní studie v různých zemích světa.

Níže uvádíme seznam pěti zemí, které dosáhly nejlepšího skóre v tomto žebříčku, a které proto lze považovat za docela bezpečné země pro dobrodružství.

Kanada

Foto: freepik

Toronto je nejlidnatější město v Kanadě a na trase přes tuto zemi obvykle nebývá opomenuto.

Na prvním místě žebříčku je Kanada, země, která se vyznačuje chladným klimatem, krásnými národními parky, multikulturními městy a samozřejmě bezpečností.

Kanada je zemí s vysokou kvalitou života a politickou stabilitou, která má nízkou úroveň násilných trestných činů a přísné předpisy, pokud jde o střelné zbraně. Všechny tyto důvody dělají z Kanady velmi bezpečnou zemi. Ve skutečnosti je to podle Global Peace Index dvanáctá nejmírumilovnější země na světě.

Foto: freepik

Jezero Moraine je jednou z hlavních atrakcí Kanady, země, která patří mezi nejbezpečnější na světě.

Ale kromě vaší bezpečnosti existuje několik dalších pobídek k návštěvě Kanady, protože tato země má mnoho turistických atrakcí. Mezi ty hlavní patří světoznámé Niagarské vodopády, dále města Toronto, Montreal, Vancouver a Quebec.

Kanada také vyniká svou krásnou přírodní krajinou, jako jsou národní parky Banff, Jasper a Yoho.

Švýcarsko

Foto: freepik

Švýcarsko

Není žádným překvapením, že Švýcarsko je letos mezi nejbezpečnějšími zeměmi pro cestování, protože tato země má obvykle náskok, pokud jde o bezpečnost.

Ve Švýcarsku můžete navštívit četné vesnice se středověkým aspektem.

Švýcarsko má velmi nízkou kriminalitu a je zemí známou mimořádnou životní úrovní. Navíc je na desátém místě v žebříčku nejmírumilovnějších zemí světa.

Vyniká také svou působivou přírodní krásou, protože alpská krajina ve Švýcarsku překypuje zelenými loukami, pohádkovými vesničkami a křišťálově čistou vodou.

Některé z hlavních destinací k návštěvě v této zemi jsou města Luzern, Curych a Bern, trasa pěti jezer a údolí Interlaken a Grindelwald.

Norsko

Foto: freepik

Ostrovy Lofoty, Norsko.

Další zemí v žebříčku je Norsko, které vyniká velmi nízkou kriminalitou, velmi dobrou kvalitou života a tím, že je jednou z nejšťastnějších zemí na světě.

Na Lofotech jsou jedny z nejpozoruhodnějších krajin v Norsku.

Jedním z aspektů, který nejvíce přitahuje pozornost Norska z hlediska bezpečnosti, je to, že tam policie nepoužívá střelné zbraně.

Kromě toho je v této skandinávské zemi k návštěvě mnoho míst, která sahají od pulzujících měst, jako je Oslo, jeho hlavní město, až po města jako vystřižená z pohádky a odlehlé vesnice severně od polárního kruhu.

Norsko je zemí divoké přírody, kde je možné navštívit fjordy, ledovce a odlehlé ostrovy, navíc je to jedna z nejlepších zemí na světě, kde můžete vidět polární záři.

Irsko

Foto: freepik

Irsko

Na čtvrtém místě žebříčku je Irsko, země skřítků, víl a hradů, které je zároveň jedním z nejbezpečnějších národů na světě.

Dublin, hlavní město Irska, je jedním z měst s nejlepší kvalitou života v Evropě.

Irsko je na třetím místě mezi nejmírumilovnějšími zeměmi světa, má velmi nízkou úroveň kriminality a stejně jako Norsko vyniká vynikající kvalitou života a tím, že ani jeho policie nenosí střelné zbraně.

Foto: freepik

Opatství Kylemore v Irsku, obklopené zelení a jezerem.

Co se týče kouzla jako turistické destinace, má Irsko řadu atrakcí, které stojí za to navštívit. V Irsku, přezdívaném Smaragdový ostrov, můžete navštívit významná města, jako je Dublin a Belfast, přepychové středověké hrady a impozantní přírodní krajiny, jako je slavný Giant's Causeway a úžasné Moherské útesy.

Nizozemí

Foto: freepik

Amsterdam

Žebříček pěti nejbezpečnějších zemí pro cestování uzavíráme, máme dalšího zástupce Evropy, který je známý svými tulipánovými poli, větrnými mlýny a krásnými městy se středověkým kouzlem.

Amsterdam je město známé svými zelenými plochami, architekturou, uměním a kulturou.

Foto: freepik

Norsko

Nizozemsko je známé jako jedno z nejlepších míst k životu na světě, jeho hlavní město je jedním z nejbezpečnějších a je na 16. pozici globálního indexu míru.

Foto: freepik

Norsko

Amsterdam je nejturističtější destinací v této zemi, město známé svými kanály, koly a významnými muzei. Kromě hlavního města jsou ale v Nizozemsku k návštěvě i další zajímavé destinace, jako jsou města Delft, Utrecht a Haag a malebné vesničky Edam, Volendam, Marken a Zaanse Schans. To druhé je známé jako město větrných mlýnů.

Které další země jsou bezpečné pro cestování?

Kromě zmíněných zemí je v hodnocení Berkshire Hathaway Travel Protection dalších deset zemí: Spojené království, Portugalsko, Dánsko, Island, Austrálie, Japonsko, Francie, Španělsko a Brazílie, která je jedinou latinskoamerickou zemí, která se objevuje na seznamu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz