Hlavní obsah
Lidé a společnost

Legendární černí rytíři: Tajemné středověké entity neutrality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik

Od 13. století se objevila řada legend o tajemných rytířích, kteří konali dobré skutky a bojovali za ochranu měst před nespravedlivými vládci a jinými hrozbami, texty odkazující na tyto legendy byly během středověku církví cenzurovány a zakázány.

Článek

Přesto příběh legendárního černého rytíře Ashora přetrval po staletí.

Černí rytíři v Artušových legendách

Podle časopisu, Ancient Origins, postava Černého rytíře se objevuje v několika legendách. Artušovské legendy, jako nejednoznačný motiv, který se často objevuje jako konkurent některého ze známějších Artušových rytířů.

Jako příklad prvního, Sir Percival bojuje s černým rytířem poté, co si vymění prsteny s manželkou druhého rytíře, což vytváří zmatek a konflikty. Ve druhém odkazu na Artušského černého rytíře vidíme sira Lancelota oblékat se jako černý rytíř kvůli přestrojení. Ale nejznámějším příkladem černého rytíře v artušovských legendách je nepochybně sir Morien, syn sira Agrovale a maurské princezny, díky čemuž je označován tímto titulem, kvůli jeho africké linii.

Ashor, král zabiják a kněz Spasitel

Původ Černých rytířů je úzce spjat s legendou o Ashorovi, rytíři, který i přes svůj pokročilý věk zůstal zručný a silný a specializoval se na zabíjení králů a dalších šlechticů. Někdy kolem 13. nebo 14. století tu byl král s mocným nepřítelem, králem jiné země, který utiskoval svůj lid.

Zoufalý král, který se snažil porazit svého protivníka, poslal zprávu, která povolala Ashora na jeho dvůr. Jednou v noci se král probudil a našel Ashora u své postele. Vstoupil do jeho hradu bez odhalení, aby prokázal svou dovednost.

Ashor se zeptal krále, koho potřebuje zabít a král vydal rozkaz. Ashor úkol přijal, ale řekl, že nejprve prověří králova tvrzení, že jeho nepřítel je zlý utlačovatel. Ashor vstoupil do pevnostního města králova nepřítele a na vlastní oči se stal svědkem krutosti vládce; jeho úkol zavraždit krále by pokračoval podle plánu.

Ashor zjistil, že v žaláři je vězněn starý kněz, který kdysi povstal proti krutosti zlého krále. Po splnění svého rozkazu zabít krále se Ashor, kterého knězův příběh dojal, rozhodl ho z vězení osvobodit. Vešel do kobky a našel muže ve velmi špatném stavu.

Uvězněný kněz byl velmi slabý a sotva stál na nohou. Bohužel se kněz ukázal jako břemeno a Ashorovi ztěžoval útěk. Při vynášení starého muže z kobky byl rytíř zraněn. Přesto se ti dva dostali na koně, utekli z města a vydali se do lesa.

Černý rytíř osvobodil město od jeho zlého krále a utekl. Avšak pronásledován lidmi Ashor pochopil, že si své rány nemůže včas ošetřit, sestoupil z koně a řekl knězi, že ho nebude brzdit a musí pokračovat. Kněz mu poděkoval, udělil mu požehnání a podle pokynů odešel.

Boj o duši legendárního rytíře

Ashor čekal na svůj konec poblíž stromu. Brzy, když krev opustila rytířovo tělo, objevil se před ním démon, který rytíři řekl, že jeho duše patří jemu a že si ho přišel nárokovat. Než mohl démon vzít Ashorovu duši, objevil se také anděl, který řekl, že duše rytíře patří jemu a že si ji přišel vzít s sebou do nebe. Rytířovy dobré skutky byly zjevně jen o něco málo početnější než ty špatné a bylo mu odpuštěno.

Když se tyto dvě entity připravovaly ke střetu o lidskou duši, objevila se třetí entita. V té době anděl a démon přestali bojovat, jako by zamrzli. Třetí entita neměla žádnou formu.

Aby bylo vidět, vypadalo to jako postava v černém plášti. Z pláště však nebylo vidět nic: žádné ruce, žádné nohy, žádná tvář. Touto třetí entitou byl Il Separatio. Anonymní strážce univerzální rovnováhy, ten, kterého nelze jmenovat.

Il Separatio konfrontuje černého rytíře

Anonymní je ztělesněním dokonalé neutrality. Není ani dobrý, ani zlý, je mimo všechna rozdělení. Il Separatio promluvil a řekl, že rytíř vykonal právě tolik dobra, jako napáchal zla. Proto si ani anděl ani démon nemohli nárokovat jeho duši. Patřil k Il Separatiovi. V tu chvíli anděl i démon zmizeli a Anonym se obrátil k rytíři.

Foto: Pixers.cz

Socha Anonymního, Il Separatio, Budapešť, Maďarsko.

Ashorovy rány byly zahojeny. Vstal a promluvil s Il Separatiem. Entita řekla Ashorovi, že se stal svobodným a již nepatří do ‚systému‘. Byl mimo to i mimo to. Il Separatio řekl rytíři, že si může dělat, co chce, že může žít, jak dlouho bude chtít, že může cestovat kamkoli (včetně jiných planet). Když ho to všechno začalo nudit, pak měl zavolat Il Separatia, aby se před něj znovu postavil a řekl mu o skutečném účelu jejich existence.

Ashorovi bylo řečeno, že jelikož už není součástí systému, jeho činy už nejsou pro svět důležité. Pokud by on dělal dobré skutky, ostatní by dělali špatné skutky a univerzální rovnováha by zůstala nezměněna. Pokud by on dělal špatné skutky, ostatní by dělali dobré skutky a opět, rovnováha vesmíru by zůstala stejná.

Podle legendy Il Separatio zmizel, jakmile dokončil své vysvětlení, zatímco rytíř Ashor dodnes žije mezi lidmi. Říká se, že se rozhodl dělat dobré skutky jako černý rytíř, i když na jeho činech už světu nezáleželo. Nesmrtelný Ashor zůstává prototypem obrazu černého rytíře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz