Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Malá žába o velikosti hrášku může být nejmenším obratlovcem na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ariovaldo Giaretta/calphotos.berkeley.edu

Nejmenší studovaný jedinec byl dlouhý pouhých 6,45 milimetrů. Rozkošně malá zvířata se radují, drobná ropucha bleší možná získala titul nejdrobnější žáby a také nejmenšího obratlovce na světě.

Článek

Podle studie publikované v Zoologica Scripta, je Brachycephalus pulex menší než hrách, přičemž samci jsou v průměru dlouzí něco málo přes 7 milimetrů a samice o něco více než 8 milimetrů, podle nového výzkumu, který zkoumal jeho osvědčení jako rekordně malého druhu.

Kapesní obojživelníci, známí jako ropuchy bleší, byli poprvé popsáni v roce 2011. Přestože jsou to žáby, jsou endemičtí v jižní Bahii v Brazílii. Bylo jich však studováno příliš málo a jejich dospělost nebyla potvrzena, abychom je mohli označit za nejmenšího obratlovce světa.

„Identifikace nejmenší žáby na světě nebyla snadnou výzvou,“ vysvětluje tým stojící za novou studií. V naději, že to změní, změřili délky těla 46 jedinců B. pulex a porovnali je s jinými drobnými druhy žab, včetně dříve identifikované „nejmenší žáby na světě“, Paedophryne amauensis.

Zjistili, že někteří samci B. pulex byli menší než známí jedinci P. amauensis . Údaje o samicích posledně jmenovaného druhu jsou však vzácné, a tak porovnávali velikost samice B. pulex s dalším nejmenším druhem, P. verrucosa, přičemž opět zjistili, že B. pulex jsou menší.

Vědci také hodnotili vyspělost žab zkoumáním jejich gonád a potvrdili, že jsou dospělí.

S přihlédnutím k tomu všemu může B. pulex „být korunován jako nejmenší druh žáby a obratlovců na světě, těsně následován druhem Paedophryne z Papuy Nové Guineje,“ uzavírají.

„Je to naprosto jasné,“ řekl Dt. Mark Scherz z Dánského přírodního muzea v Kodani pro New Scientist. „Toto jsou skutečně potenciálně nejmenší existující žáby na světě, což je udivující.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz