Hlavní obsah

Měsíc a Mars na jedné fotografii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ESA/NASA - A. Gerst

Kdo najde Mars? Bingo, je to ten malinkatý bod v levém dolním rohu. I když jde o planety naší Sluneční soustavy a z pohledu astronauta se může zdát, že Mars je téměř za rohem, z pohledu člověka je to setsakramentsky daleko.

Článek

Upřímně, když vidím temnotu vesmíru, který tento snímek tak úžasně zachycuje, jde mi z toho mráz po zádech. Ukazuje nám, jak jsme nepatrní oproti jeho gigantické nekonečnosti.

Tento snímek pořídil německý astronaut Alexander Gerst během své druhé mise Horizons na Mezinárodní vesmírné stanici.

Fotografii tehdy zveřejnil na sociálních sítích s následujícím komentářem: „Na našem obzoru. Měsíc a Mars na jedné fotografii. Tito dva společníci jsou neobjevenými kontinenty naší doby. Jsou na dosah. Co byste cítili, kdybyste stáli na jejich povrchu a dívali se zpět na Zemi?“.

Alexander Gerst

Grest se narodil 3. května 1976 v Künzelsau. Je to německý astronaut a geofyzik pracující v ESA. Byl jedním z 8 413 žadatelů, kteří se v roce 2008 přihlásili do sboru astronautů ESA a od roku 2009, kdy byl vybrán, je stále jejich členem.

Vzdělání

Gerst studoval geofyziku na univerzitě v Karlsruhe, geovědy na Novém Zélandu a v roce 2010 získal doktorát z vulkanologie na univerzitě v Hamburku. Během studia pracoval jako vulkanolog na Geofyzikálním institutu univerzity v Hamburku a podílel se na několika výzkumných expedicích na každém kontinentu.

V roce 2009 byl Gerst vybrán jako astronaut a svůj základní astronautský výcvik zahájil v Evropském centru astronautů v Kolíně nad Rýnem. Dne 22. listopadu 2010, po úspěšném ukončení výcviku, obdržel od ESA oficiální certifikát astronauta.

Anketa

Takže se ptám za Alexandra. Co byste cítili, kdybyste stáli na jejich povrchu a dívali se zpět na Zemi?
Necítil/a bych nic. Do vesmíru by mě nikdy nikdo nedostal.
0 %
Bylo by to úžasné. Je to můj dětský sen, který se mi nikdy nesplní.
100 %
Svůj pocit jsem napsal/a do komentáře.
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroj: ESA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz