Hlavní obsah
Věda

Mistři Marsu. NASA věří na mimozemšťany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aaron Foster/Getty Images

Existují mimozemšťané? Mimozemský život nebyl nikdy objeven, ale to neznamená, že neexistuje.

Článek

NASA se astrobiologové jako Lindsay Haysová snaží odpovědět na jednu z nejzásadnějších otázek vůbec: Existuje život mimo Zemi?

Existují mimozemšťané? To je opravdu zajímavá otázka, kterou se NASA snaží pochopit, prozkoumat a přijít na to už dlouhou dobu. Dosud jsme neobjevili život na žádné jiné planetě a neviděli jsme žádné vědecky podložené důkazy o mimozemském životě.

Ale pokud se zamyslíme nad životem na této planetě, mimo velké savce – slony, velryby, sekvoje a zaměříme se na maličkosti, téměř všude na Zemi, kam jsme se podívali, našli jsme mikrobiální život.

Naše definice obyvatelných prostředí se stále rozšiřuje. Mimo Zemi jsme teprve začali hledat. NASA vyslala na povrch Marsu pět roverů a čtyři landery. Kromě toho byly orbitery vybaveny několika úžasnými kamerami, které pořizují snímky celého povrchu Rudé planety. Ale prozkoumali jsme jen nepatrný zlomek Marsu. A to je jen jedno z nadějných těles, která mají hledat život v naší sluneční soustavě.

Ve vnější sluneční soustavě jsou ledové měsíce, jako je Saturnův měsíc Enceladus a Jupiterův měsíc Europa, které vypadají, jako by mohly mít podpovrchové oceány, které by mohly být obyvatelné. A to je právě to, co je v naší sluneční soustavě. Čím více exoplanet najdeme kolem jiných hvězd, tím více se dozvídáme o tom, kolik různých prostředí může existovat pro život.

Zatím nemůžeme s jistotou říci, zda mimozemšťané existují nebo ne. Abych citoval Carla Sagana: „Vesmír je docela velké místo. Pokud jsme tady jen my, vypadá to jako strašné plýtvání místem.“ Takže NASA bude hledat dál.

Další informace o programu NASA astrobiologie: https://astrobiology.nasa.gov/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz