Hlavní obsah
Věda

NASA sleduje asteroidy, které proletí hodně blízko Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kjpargeter/freepik

Tři z dalších 5 asteroidů, které proletí blízko Země, mají přibližnou velikost dopravních letadel, přičemž největší z nich je podle NASA dlouhý 52 metrů.

Článek

Mezi středou a nedělí poletí blízko Země pět masivních asteroidů. Naštěstí žádný z nich není na trajektorii, která by z nich, podle NASA, činila bezprostřední planetární hrozbu.

Tři z asteroidů jsou přibližné velikosti dopravních letadel, přičemž největší z nich je dlouhý 52 metrů. Tento asteroid, označovaný jako 2023 QE8, by měl v neděli proletět kolem 1 520 000 km od naší planety, což bude jeho první cesta na oběžnou dráhu Země za dva roky.

Očekává se, že žádný z dalších čtyř asteroidů nepoletí tak blízko k Zemi. Všech pět asteroidů je však dostatečně velkých a dostatečně blízko k Zemi na to, aby je  Laboratoř tryskového pohonu NASA v Pasadeně v Kalifornii považovala za „potenciálně nebezpečné“.

Co dělá asteroid „potenciálně nebezpečným?“

Laboratoř, kterou z pověření NASA spravuje Kalifornský technologický institut,  sleduje jakýkoli asteroid nebo kometu s oběžnými dráhami, které je přinesou do vzdálenosti 7,4 milionu km od Země, což je 19,5násobek vzdálenosti k Měsíci.

Ovládací panel Asteroid Watch zobrazuje datum jeho nejbližšího přiblížení, přibližný průměr objektu a jeho vzdálenost od Země. Jakýkoli objekt větší než asi 150 metrů, který se může přiblížit k Zemi na tuto vzdálenost, se podle laboratoře stává potenciálně nebezpečným.

Většina asteroidů obíhá v hlavním pásu asteroidů mezi drahami Marsu a Jupiteru. Podle NASA však některé sledují cesty, které cirkulují do vnitřní sluneční soustavy, včetně takzvaných blízkozemních asteroidů.

Co víme o přilétajících asteroidech?

Podle Centra pro studium objektů v blízkosti Země NASA, všechny, až na jeden z následujících pěti asteroidů, které proletí kolem Země, již dříve navštívily orbitální okolí Země a předpokládá se, že tak v příštích letech opět udělají.

20 m dlouhý asteroid s názvem 2023 QF6, uskuteční svou první a potenciálně jedinou, návštěvu poblíž naší planety, když se v neděli přiblíží do vzdálenosti 2,6 milionu km.

Ještě předtím se však asteroid přiblíží k Zemi ve středu, kdy se k ní na vzdálenost 3,1 milionu kilometrů přiblíží menší 59 metrů dlouhý asteroid 2021 JA5. Další dva asteroidy, jeden o velikosti letadla (2023 QC5) a druhý o velikosti autobusu (2020 GE), se k nám přiblíží v pátek.

Od té doby, co NASA začala detekovat asteroidy, objevila agentura do 31. srpna 2023, 32 412 asteroidů. Více než 10 500 z nich je větších než 140 metrů a dalších 853 je větších než kilometr. Za poslední rok prošlo 107 asteroidů blíže k Zemi než Měsíc, včetně tří za posledních 30 dní.

Odhaduje se, že dalších 14 050 asteroidů o délce nejméně 140 metrů čeká na objevení.

Foto: LOU BENOIST/ Getty Images

Tato fotografie pořízená 17. února 2023 v Saint-Pierre-le-Viger ve Francii ukazuje nový meteorit z asteroidu 2023 CX1, nalezeného 15. února 2023 v severozápadní Francii.

NASA zvyšuje úsilí o obranu Země před asteroidy

Během několika posledních let NASA podnikla kroky k ochraně lidstva před hrozbami, které představují nejen asteroidy, ale také další přilétající objekty, jako jsou komety.

Úřad pro koordinaci planetární obrany byl založen v roce 2016, aby katalogizoval objekty v blízkosti Země, které by mohly narazit do planety, aby pomohl americké vládě připravit se na úsilí o zmírnění nebo odvrácení potenciálních hrozeb. Asi před rokem  NASA úspěšně srazila kosmickou loď do asteroidu známého jako Dimorphos a upravila jeho rychlost a dráhu jako první testovací misi pro agenturu Double Asteroid Redirection Test.

Spíše než vyhlazování asteroidů nebo komet dávají experti na planetární obranu přednost odstrkování hrozivých objektů z cesty, aby se zabránilo tomu, že rozhozená vesmírná skála prší v několika kusech na Zemi.

Foto: JOHNS HOPKINS APL/NASA/Wikimedia Commons

Snímek zachycuje planetku Didymos (vpravo dole) a její měsíček Dimorphos pořízený palubní kamerou DRACO ze vzdálenosti 920 kilometrů. Snímek byl pořízen několik minut před nárazem sondy NASA DART do asteroidu v rámci prvního testu schopností agentury odrážet asteroidy, které by mohly představovat hrozbu pro Zemi.

NASA také pracuje na dalekohledu pro lov asteroidů známém jako NEO Surveyor, aby našel objekty v blízkosti Země schopné způsobit značné škody. Dalekohled, který bude vypuštěn nejdříve v červnu 2028, je navržen tak, aby objevil 90 % asteroidů a komet o velikosti 150 metrů nebo větší a nacházejících se v okruhu 48 milionů km od oběžné dráhy Země.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz