Hlavní obsah
Věda

Podivné koule z Klerksdorpu staré 3 miliardy let nejsou mimozemského původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robert Huggett/veřejně dostupné dílo přes Wikipedie

Klerksdorpské koule, nalezené uvnitř pyrofylitových ložisek těžených v Jižní Africe, jsou opravdu velmi zvláštní. Zastánci konspiračních teorií tvrdí, že koule mohly být pouze vyrobeny a že se otáčejí samy od sebe.

Článek

Vzhledem k tomu, že vypadají jako malé starověké kriketové míčky se švy kolem jejich středu, je snadné pochopit, proč se staly předmětem konspiračních teorií zahrnujících mimozemšťany a starověké, zapomenuté civilizace.

V  článcích z 80. let se spekulovalo, že je vytvořila „vyšší civilizace, prehistorická civilizace, o které v podstatě nic nevíme“, zatímco stejný kurátor muzea, který to řekl, tvrdil, že koule se samy otáčely, když byly uzamčené ve vitríně „bez vibrací“.

Podle NCSE (Národní centrum pro přírodovědné vzdělávání), v korespondenci zaslané Bruce Cairncrossovi (1988) a Paulu V. Heinrichovi, Marx uvedl, že reportér nepravdivě citoval, co řekl o rotaci objektů. Podle něj byla pravda, že Ottosdalovy předměty se ve svých muzejních pouzdrech otočily. Jednoznačně však prohlásil, že tvrzení Barritta (1979, 1982), že vitríny muzea Klerksdorp byly bez vnějších vibrací, je zcela mylné. Podle své korespondence Marx reportérovi jasně řekl, že vibrace z podzemních odstřelů v místních zlatých dolech pravidelně vibrovaly vitrínami muzea a způsobily rotaci Ottosdalových předmětů. Soudě podle Marxových výpovědí z první ruky je jasné, že tvrzení, že se tyto objekty otáčely vlastní silou, je zcela mylné.

Další takovou spekulací bylo, když pseudovědci tvrdili, že koule lze „pouze vyrobit“ a nemohou vzniknout samy od sebe, přestože byly nalezeny ve 3 miliardy let staré skále.

PODLE VŠECH VĚDECKÝCH ZPRÁV jsou tyto zaoblené objekty nalezené v pyrofylitových ložiscích kolem Ottosdalu v Jižní Africe, tři miliardy let staré horniny, které byly přirozeně vytvořeny uhličitanovými konkrecemi.

Drobné pyrofylitové koule o velikosti od 0,5 do 10 cm, s rovnoměrnými šířkovými drážkami, byly vytvořeny, když se v prostoru mezi sedimenty tvořily minerály podobně jako krystaly mohou přirozeně vytvářet extrémně přesné tvary. Byl to proces zvětrávání těchto exemplářů, které z nich následně vytvořilo malé kuličky s rovnoměrně rozmístěnými čárami, které je obklopovaly, i když pseudozkušení vědci věřili, že jsou důkazem návštěvy mimozemšťanů, kteří žili zde na Zemi.

Tvrzení o koulích upoutala v roce 2006 pozornost geologa Bruce Cairncrosse, který napsal, že ho pobavil článek, který je popisoval jako „tajemné koule“ a také rozhodnutí jednoho paraprogramu, nechat kameny prozkoumat dokonce psychologem, který je následně prohlásil za „záhadné“ a podle dalšího tvrzení mohlo jít o pozůstatky starověké vesmírné lodi.

Cairncross nabídl pro koule, které se nacházejí v geologické formaci známé jako Dominion Group, nabídl racionální vysvětlení. Prvek je vyroben z konglomerátu s vrstvami sopečné lávy, které byly uloženy na vrcholu. Po velkém tlaku a žáru se z vrstev vulkanické horniny stal pyrofylit, obal, ve kterém byly koule z Klerksdorpu nalezeny.

Koule jsou známé jako konkrece: kulovité, eliptické nebo zploštělé objekty vyrobené z různých minerálů než hostitelská hornina a jsou poměrně běžné. Po celém světě jich byly nalezeny tisíce. Často se nacházejí v jemnozrnných horninách, jako je pyrofylit, protože umožňuje pohyb vody.

„Tvoří se vysrážením z vodného roztoku a sestávají z minerálů vykrystalizovaných v hostitelské hornině,“ vysvětlil Cairncross.

Koule jsou kulovité, nebo mírně oválné, protože se tvoří kolem malého zrnka minerálu v roztoku obsahujícím železo, vápník a další prvky.

„Protože hostitelská hornina je rovnoměrně texturovaná všude kolem, růst konkrementu probíhá neomezeně ve všech směrech jako 360stupňová, trojrozměrná koule,“ píše Cairncross ve své práci a dodává, že pokud se kapalina pohybuje nebo hornina, která ji obklopuje není ve všech směrech stejné konzistence, tvar se může zdeformovat.

Čáry napříč koulemi jsou způsobeny otisky z hostitelské horniny, která byla vybudována ve vrstvách po dlouhou, dlouhou dobu a zanechala vrstvený efekt.

Záhadu, proč se koule údajně roztočila „sama od sebe“, mezitím vysvětlil kurátor muzea v Klerksdorpu, po kterém jsou záhadné koule pojmenovány.

„Před několika lety jsem vrátil kouli do původní polohy na skleněnou polici během návštěvy novináře a on se z toho pokusil udělat senzaci,“ vysvětlil pan R Marx. „Je zcela přirozené, že se bude trochu otáčet, protože je kulatá a máme mnoho otřesů země kvůli těžbě zlata.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz