Hlavní obsah

Případy předávkování vodním melounem odhalují smrtelné riziko ohrožení ledvin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: paulbr75/Pixabay

Nová série případových studií zkoumá, jak může oblíbené ovoce způsobit život ohrožující problémy.

Článek

Není nic tak osvěžujícího jako zakousnutí vodního melounu v horkém dni. Vzhledem k tomu, že se sezóna rychle blíží, mnozí se těší na konzumaci přirozeně sladkého ovoce. A protože meloun tvoří z 92 % vody, nic v něm nemůže způsobit zdravotní problémy, že? No, ne tak docela.

Sbírka tří případových studií nedávno publikovaných v časopise Annals of Internal Medicine, odhalila nedostatečně řešený problém: vodní meloun obsahuje překvapivé množství draslíku. Za normálních okolností by to nezpůsobilo problém, ale určitě to může být u lidí s chronickým onemocněním ledvin (CKD).

Při chronickém onemocnění ledvin nemohou ledviny účinně filtrovat krev.

CKD označuje všechny stavy, které ovlivňují schopnost ledvin filtrovat krev a odstraňovat odpad. Až 9 z 10 lidí s CKD neví, že ho mají, protože je nejčastěji diagnostikováno v pokročilejších stádiích, kdy se symptomy stanou zjevnějšími.

Proč je draslík důležitý a proč je vysoký obsah draslíku nebezpečný?

Draslík je nezbytný pro normální fungování všech buněk. Reguluje srdeční tep, zajišťuje, aby se stahovaly svaly a správně fungovaly nervy, ale také reguluje hladinu tekutin uvnitř buněk.

Typická hladina draslíku v krvi u dospělých je mezi 3,6 a 5,2 milimolů na litr (mmol/l). Hladina draslíku pod 3,5 mmol/l se považuje za nízkou (hypokalémie) a nad 5,5 mmol/l za vysokou (hyperkalémie).

Než budeme pokračovat, zde je zajímavá etymologická poznámka: „Potassium“ je odvozeno z anglického slova „potash“, které odkazuje na ranou metodu získávání draselných solí. Symbol draslíku, K, pochází z novolatinského slova kalium, odvozeného z kořenového slova „alkali“, které je odvozeno z arabského slova pro „rostlinný popel“, al qalīy .

Zatímco hypokalémiehyperkalémie jsou potenciálně život ohrožující, zaměřujeme se zde na tu druhou. Mírná hyperkalémie je obvykle asymptomatická, zatímco hladiny draslíku kolem 6,5 až 7 mmol/l mohou vyvolat příznaky, jako jsou poruchy srdečního rytmu, včetně asystolie, což je stav, kdy selže elektrický systém srdce nebo ho „oslabí“, pak přichází svalová slabost nebo paralýza.

Ale lidé s dlouhodobou nebo chronickou hyperkalémií, jako jsou lidé s CKD, nemusí vykazovat příznaky při vyšších hladinách draslíku. U nich může zvýšený příjem draslíku z potravy zvýšit draslík až na nebezpečnou úroveň.

V případech uvedených v Annals se u tří pacientů s nějakou formou CKD vyvinula hyperkalémie po konzumaci velkého množství melounu po dobu tří týdnů až dvou měsíců.

Pacient 1

56letý muž s inzulínem, dependentním diabetem 2. typu a závažným (stadium 4) CKD, byl přijat na jednotku intenzivní péče (JIP) po 15sekundové epizodě ztráty vědomí nebo synkopy. Při vyšetření měl nebezpečně nízkou tepovou frekvenci 20 tepů/minutu, normální klidová tepová frekvence se pohybuje od 60 do 100 tepů/min, a extrémně nízký krevní tlak: 62/32 mmHg (milimetrů rtuti). Laboratorní testy odhalily hladinu draslíku 7 mmol/l. Hladiny pacienta před přijetím do nemocnice byly kolem 4,5 až 5 mmol/l. Vysoký obsah draslíku byl ošetřen.

Muž uvedl, že jedl „velká množství“ melounu každou noc v předchozích dvou měsících. Lékaři diagnostikovali hyperkalemii způsobenou zvýšeným příjmem draslíku v potravě v kombinaci s jeho těžkým chronickým onemocněním ledvin, léky na krevní tlak, které užíval (lisinopril), a možná i neschopností ledvin odstranit dostatek draslíku při dlouhodobém diabetu. Poté, co mu bylo doporučeno snížit příjem melounu, se hyperkalémie neopakovala.

Pacient 2

Ve druhém případě byl přijat 72letý muž s anamnézou ischemické kardiomyopatie (kdy srdeční sval špatně pumpuje kvůli poškození způsobenému nedostatečným zásobením krve) a automatickým implantabilním kardioverterem defibrilátorem (AICD), na JIP poté, co defibrilátor provedl elektrický šok.

Při prezentaci byl jeho krevní tlak 176/90 mmHg a jeho srdeční frekvence byla pravidelná při 66 tepech za minutu. Jeho EKG bylo normální. Laboratorní výsledky ukázaly hladinu draslíku 6,6 mmol/l. Pacientka užívala léky na vysoký krevní tlak (valsartan).

Informace získané z AICD odhalily, že jediná epizoda ventrikulární tachykardie (VT) a ventrikulární fibrilace (VF nebo V-Fib) spustila dodávku elektrického výboje. VT je stav, kdy spodní komory srdce tlučou velmi rychle. Je to život ohrožující rytmus, protože brání srdci v efektivním pumpování.

Když byla zjišťována anamnéza, muž prozradil, že asi měsíc před epizodou pil denně dvě sklenice melounové šťávy. Lékaři dospěli k závěru, že valsartan a vysoký příjem draslíku v potravě snižuje schopnost ledvin odvádět draslík a vede k hyperkalémii, která spouští srdeční arytmii. Muž byl poučen o důležitosti vyhýbat se jídlům s vysokým obsahem draslíku a o tři měsíce později byly jeho hladiny draslíku v normálním rozmezí.

Pacient 3

U 36leté ženy s terminálním onemocněním ledvin na hemodialýze byla v průběhu měsíčních laboratorních testů na její ambulantní dialyzační jednotce zjištěna přetrvávající asymptomatická hyperkalémie. Navzdory dialýze, kdy přístroj filtruje odpad a vodu z krve, protože to ledviny nemohou, její hladina draslíku vzrostla na 7,4 mmol/l. (Předchozí hladiny byly 5 mmol/l a méně.)

Žena přiznala, že v předchozích třech týdnech jedla každý den „velká množství“ vodního melounu, což bylo považováno za příčinu její hyperkalemie. Přestala jíst nadměrné množství melounu a problém se neopakoval.

Co nám tyto případy říkají?

Draslík se nachází v ovoci, jako jsou sušené meruňky, sušené švestky, rozinky, pomerančový džus a nejznámější ovoce obsahující draslík – banány. Nachází se také v zelenině, jako jsou brambory, špenát, rajčata a brokolice, mléko, jogurt, maso, drůbež a ryby a čočka, fazole, sójové boby a ořechy.

Kvůli důkazům spojujícím příjem draslíku se sníženým krevním tlakem, srdečními chorobami a mrtvicí u dospělých v roce 2023 Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila, aby dospělí zvýšili příjem draslíku z potravy alespoň na 90 mmol/den (3 510 mg/den).

Středně pečený brambor se slupkou poskytuje 925 mg a polovina avokáda poskytuje 490 mg, 80 g porce lososa dává 534 mg a stejné množství krůty dává 250 mg. Dvě polévkové lžíce arašídového másla poskytují 210 mg. Střední banán poskytuje 425 mg draslíku.

Jak však ukazuje tato série případů, vysoká zátěž draslíkem může být život ohrožující pro lidi s poruchou funkce ledvin. Lidé vědí, že banány jsou bohaté na draslík, ale méně si uvědomují – pokud si to vůbec uvědomují –, že také vodní melouny. Klínek vodního melounu obsahuje 320 mg minerálu a 15- až 17,5palcový plátek ohromných 5 060 mg, téměř jeden a půl násobek doporučeného denního příjmu.

Studie je k dispozici v časopise Annals of Internal Medicine.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz