Hlavní obsah
Věda

První vesmírný stát, který vytvořili Rusové, se dávno vznáší prostorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: S laskavým svolením Asgardia.space

Dnes už do vesmíru vycestovalo více než dva tisíce lidí z několika desítek zemí. Projekty kolonizace Měsíce, Marsu a Venuše se rozvíjejí již dlouhou dobu, stále však chybí globální strategie dobývání vesmíru.

Článek

Od počátku kosmického výzkumu drží Rusko prvenství v obsazování vesmíru. První umělá družice, první člověk ve vesmíru… A aby toho nebylo málo, v návaznosti na slavné tradice, založil v roce 2016 ruský vědec „první vesmírný stát na světě“, Asgardii! Píše Svět2000.

Zakladatel vesmírného státu, Igor Ašurbeyli, v roce 2017 vyslal do vesmíru první robotickou družici Asgardia-1. Do těla vesmírného posla bylo vloženo 300 kb informací od každého z prvních 100 000 občanů vesmírného státu. Družice bude moci do vesmíru volně posílat jakékoli informace, včetně osobních. Podle Ashurbeyliho, když byl v Paříži oznámen vznik prvního vesmírného státu v dějinách Země, nikdo nevěřil ve vážnost tohoto projektu a dnes už má Asgardia přes jeden milion občanů.

První družice Asgardie je na své oběžné dráze a my se díky kamerám můžeme podívat, kudy právě prolétá. Pravda, ne všechno bylo tak jednoduché, jak to vypadá podle umístění na oficiálních stránkách nového státu. Obyčejný člověk, který o Asgardii slyší poprvé, jen nechápavě pokrčí rameny. Zároveň se však tento neobvyklý projekt může stát hlavním směrem vývoje celého lidstva.

Dnes už do vesmíru vycestovalo více než jeden milión jedno sto tisíc lidí z několika desítek zemí. Projekty kolonizace Měsíce, Marsu a Venuše se rozvíjejí již dlouhou dobu. Věc se však neposunula dále. Stále chybí globální strategie dobývání vesmíru, která je vzhledem k nezadržitelně se blížícímu přelidnění Země již dávno na spadnutí.

Město bohů

Projekt Asgardia, pojmenovaný podle legendárního města bohů ze skandinávské mytologie, může vyřešit problém přelidnění. Vyslání satelitu s osobními údaji lidí do vesmíru je samozřejmě jen malý krok, ale vesmírní kolonisté mají před sebou velkolepé plány. Například výstavbu obrovské umělé družicové základny, která bude muset kolonii pojmout. Následně tvůrci Asgardie plánují dokonce vstup do OSN. Co to má být? Vtip? Projekt snílků odtržených od reality? Vůbec ne!

Zakladatelé prvního vesmírného státu jsou vážení lidé. V jeho čele stojí známý vědec a vědecký ředitel KB-1, předseda prezidia Neresortní odborné rady pro problémy kosmické obrany Ruské federace, člen Akademie vojenských věd Ruské federace, doktor technických věd Igor Raufovič Ašurbeyli. Tento muž má přímé znalosti z historie výzkumu vesmíru. Deset let stál v čele raspletinské NPO Almaz a je také zakladatelem Mezinárodního střediska pro výzkum kosmonautiky a předsedou Mezinárodní komise pro kosmonautiku při UNESCO. Můžeme si být jisti, že člověk s takovými zkušenostmi dotáhne svou práci do konce.

Tajemství finančních příspěvků

Nicméně myšlenka vytvoření družice pro osídlení kolonií není nová a je technicky možná. Otázkou je pouze přidělení obrovských finančních prostředků nutných pro realizaci tohoto projektu. A družice by se musela následně udržovat, takže kde by se vzaly peníze? Podle představitele Asgardie, jejímiž občany se stalo již více než milión lidí, peníze poprvé poskytl sám Igor Ašurbeyli.

Ovšem vzhledem k tomu, že se plánuje vytvoření vesmírné stanice se stálou kolonií, která bude sbírat nerosty z asteroidů a chránit Zemi před kosmickým smetím, jsou na to potřeba kolosální peníze. Vždyť jen na stavbu ISS, slabé to podobenství toho, co plánují vytvořit představitelé Asgardie pro své občany, se vynaložilo více než 100 miliard dolarů. Stanice se však musí nejen postavit, ale také provozovat, aby se zajistily dodávky potřebné ze Země pro její běžný provoz a život lidí.

V současné době není zdroj financování projektu zveřejněn, ale předpokládá se, že existuje. Zároveň po zprovoznění stanice budou muset finanční příjmy zajišťovat sami občané Asgardie prostřednictvím těžby nerostných surovin z asteroidů.

Útěk ze Země

Nejzajímavější na projektu Asgardia však nejsou zdroje financování nebo technická složka, ale morální a etická stránka myšlenky. Předpokládá se, že Asgardia je prototypem svobodné a neomezené společnosti, která si uchovává znalosti, inteligenci a vědu a uznává hodnotu každého lidského života. Zároveň v ní tvůrci státu nehodlají zavádět pozemské zákony.

Jinými slovy, Asgardie bude osvobozena od pozemského právního řádu. Celkově je situace podobná té, která byla pozorována na Zemi před několika staletími. Lidé, kteří byli unaveni právem regulovaným životem v Evropě, utíkali do Nového světa. V Rusku se občané unavení byrokracií vydávali na Ural, Sibiř a dále do Zakavkazska. V dnešní době už na zeměpisné mapě Země nezbyla žádná „bílá místa“ vhodná pro život. Proto těm, kteří chtějí najít skutečnou svobodu, zbývá jediné – vytvořit kolonii ve vesmíru. Jen jedna věc není jasná, jak se neuznáváním pozemských zákonů hodlají vůdci Asgardie připojit k OSN? Vždyť tam je prostě nepřijmou.

Zároveň lidská společnost nemůže žít mimo zákony, morálku a tradice; tak či onak budou v novém státě vytvořeny. Další věcí je, že příjmy z daní, které obyvatelé Asgardie dostávají z prodeje nerostů vytěžených ve vesmíru pozemšťanům, jim zůstanou. Bude se to pozemským státům líbit? Nepravděpodobně. Nelze vyloučit konflikt připomínající válku mezi USA a anglickou metropolí v době získání nezávislosti. (zdroj: Wikipedia)

  • Hlavní město: Asgardia
  • Administrativní místo: Vídeň, Rakousko
  • Kde leží: Oběžná dráha Země
  • Počet obyvatel ke dni 12.10.2023: 1 111 260
  • Založeno: 12. října 2016 (Na tiskové konferenci v hotelu Ritz v Paříži oznámil Dr. Igor Ashurbeyli vytvoření Prvního vesmírného národa.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz